Martin (Našice)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Martin (Našice)
Martin (Našice) na mapi Hrvatske
Martin (Našice)
Martin (Našice)
Martin (Našice) na karti Hrvatske
Županija Osječko-baranjska županija
Općina/Grad Našice
Površina 4,62 km²
Nadmorska visina 150 m
Geografske koordinate
 - z. š. 45.5045 N
 - z. d. 18.0623 E
Stanovništvo - - - - - - -(2001 / 2011 / 2021)
 - Ukupno 1138[1]
 - Gustoća 246,32 st./km²
 - Broj domaćinstava 367[2]
Pošta 31500 Našice
Pozivni broj +385 (0)31 605
Autooznaka NA (Našice)

Martin je naselje u Hrvatskoj, regiji Slavonija u Osječko-baranjskoj županiji i pripada gradu Našice.

Zemljopisni položaj[uredi | uredi kod]

Nalazi se uz državnu cestu D2 (Podravsku magistralu), te na 150 metara nadmorske visine, a dio sela uz navedenu cestu na 130 metara nadmorske visine i na sjevernim obroncima Krndije. Istočno se nalazi grad Našice, južno Zoljan, sjeverno Brezik Našički, te jugozapadno Seona i zapadno Donja Motičina naselja u istoimenoj općini. Površina katastarske jedinice naselja Martin je 4,62 km×102.

Crkva[uredi | uredi kod]

U selu se nalazi Rimokatolička crkva Sv. Martina koja pripada župi Sv. Antuna Padovanskog (Našice 1.) sa sjedištem u Našicama, te našičkom dekanatu Požeške biskupije. Crkveni god ili kirvaj (proštenje) slavi se 11. studenog. Crkva se nalazi na kraju sela, na brijegu povrh skretanja sa državne ceste D2 prema Seoni. To je jednobrodna kasno romanička crkva kojoj su prvi vlasnici bili templari pred kraj 12. stoljeća. Pri obnovi crkve pronađeni su kameni templarski grb u obliku štita te kameni blokovi sa natpisima na hrvatskoj ćirilici i latinici. U 14. stoljeću crkvu preuzima red ivanovaca koji je posjeduju do prvih prodora Turaka 1531. Nakon odlaska ivanovaca o crkvi se sve do današnjeg dana brinu franjevci iz crkve i samostana sv. Antuna Padovanskog u Našicama. Crkva je stradala u Domovinskom ratu 1991. kad ju s tri tenkovske granate pogađa Jugoslavenska armija a nakon trodnevnih borbi sa hrvatskim snaga pri zauzimanju vojarne u Našicama. Najviše je stradao rano barokni oltar, iako je crkva bila propisno označena kao spomenik nulte kategorije.

Povijest[uredi | uredi kod]

Današnje naselje Martin u doba templara i ivanovaca nije postojalo. Naselje nastalo je sredinom 18. stoljeća, a prvi doseljenici bilu su iz Gorskog kotara. Krajem istog stoljeća zabilježeno je i doseljavanje obitelji iz Slovačke. Martinjanima se danas smatraju i stanovnici uz našičku zaobilaznicu i oni koji stanuju u ulici bana Josipa Jelačića uz državnu cestu na ulazu u Našice, 200- tinjak metara od martinske crkve sve do mosta pokraj našičke vojarne.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Kretanje broja stanovnika 1857.-2011.[3]

Sport[uredi | uredi kod]

NK Martin natječe se u 2. ŽNL Osječko- baranjskoj NS Našice.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjska poveznica[uredi | uredi kod]


Ovaj nedovršeni članak o naselju u Hrvatskoj: Martin (Našice) treba dopuniti.
Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.