Marko Ruždjak

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Marko Ruždjak
Marko Ruždjak
Rođenje 9. srpnja 1946.
Smrt 23. veljače 2012.
Nacionalnost Hrvat
Standardizacija infokutija

Marko Ruždjak (Zagreb, 9. srpnja 1946.- Zagreb, 23. veljače 2012.), hrvatski skladatelj i akademik, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti umjetnosti u Razredu glazbenu umjetnost i muzikologiju.[1] Autor je brojnih djela kojemu zbog osebujne skladateljske estetike pripada posebno i izdvojeno mjesto u hrvatskoj suvremenoj glazbi.

Životopis[uredi - уреди | uredi izvor]

Rodio se 9. srpnja 1946. u Zagrebu. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu završio je studij klarineta (diplomirao 1968.) i kompozicije (Milo Cipra – diplomirao 1972.). Specijalizirao je kompoziciju u Parizu i Kölnu. Od 1969. do 1973. bio je urednikom izdanja Koncertne direkcije Zagreb, a od 1974. do 1976. voditeljem u Muzičkom informativnom centru KDZ.

Od 1979. godine predavao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u Odsjeku za kompoziciju i glazbenu teoriju u zvanju docenta, a od 1991. bio je redoviti profesor. Bio je član Hrvatskog društva skladatelja.

Marko Ruždjak izabran je za člana suradnika 2006. godine, a za redovitog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti izabran je 2008. godine u Razredu za glazbenu umjetnost i muzikologiju. Od 2011. godine bio je zamjenikom tajnika Razreda za glazbenu umjetnost i muzikologiju.

Akademik Ruždjak autor je mnogobrojnih solističkih, komornih, zborskih, vokalnoinstrumentalnih i orkestralnih ostvarenja. Veliki dio njegova opusa pripada komornim skladbama, kao da je upravo komorna glazba bila njegov najprirodniji skladateljski prostor. Posebno mjesto u njegovu opusu zauzima vokalna glazba u solističkim, komornim i zborskim vrstama.

Kroz proteklih gotovo četiri desetljeća težište njegovog stvaralaštva nalazilo se na intimnijem području solističke i komorne glazbe, a mnogi su istaknuti hrvatski glazbenici-interpreti njegova djela uključili u svoj redoviti repertoar. Djela akademika Ruždjaka obogatila su hrvatsku suvremenu glazbu te u mnogim prilikama pridonijela i njezinoj prezentaciji u inozemstvu. To su skladbe za komorne ansamble, Hrvatski komorni orkestar, Zagrebačke soliste, Zagrebački puhački kvartet, Kvartet Rucner, Gudački kvartet Sebastijan, Zagrebački kvartet saksofona, Zagrebački trio gitara, Zagrebački puhački trio, Zagrebački duo kontrabasa.

U izvedbi hrvatskih odnosno inozemnih interpreta djela akademika Marka Ruždjaka zaživjela su na koncertnim podijima u Europi, Skandinaviji, SAD, Južnoj Americi, Rusiji, Ukrajini, Japanu, Novom Zelandu i Australiji. U dva navrata bio je izabran od međunarodnih ocjenjivačkih sudova za sudjelovanje na Svjetskim danima glazbe ISON u Budimpešti 1994. godine i u Stockholmu 1984. godine, a od 1971. do 2005. godine njegove skladbe redovito su se izvodile u okviru Muzičkog bijenala u Zagrebu.

Posebnom razinom skladateljskih dostignuća akademik Marko Ruždjak zauzima mjesto među najistaknutijim predstavnicima hrvatske glazbe, a svojim opusom ostvario je posebno vrijedan i osobit doprinos hrvatskoj glazbenoj kulturi.

Nagrade i priznanja[uredi - уреди | uredi izvor]

Primio je nekoliko nagrada i priznanja među kojima valja istaknuti:

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]