Mark Tewksbury

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mark Tewksbury
Osobni podaci
Puno ime Marcus Tewksbury
Nadimak Mark
Državljanstvo Kanada Kanada
Stilovi Leđno plivanje
Sveučilišna ekipa University of Calgary
Datum rođenja 7. 2. 1968. (1968-02-07) (dob: 56)
Mjesto rođenja Calgary, Alberta
Visina 1.85m

Mark Tewksbury (rođen 7. februara, 1968. u Calgaryu, Alberta, Kanada je bivši kanadski plivač. Njegovo najveće sportsko dostignuće je zlatna medalja za 100 metara leđno na Olimpijskim igrama 1992. godine u Barceloni. Nakon sportske karijere, ostao je javna ličnost, radeći kao motivacioni govornik, voditelj i sportski komentator i gej aktivista u Kanadi i u svetu.

Učešće na Olimpijadi[uredi | uredi kod]

Odrastao je u Calgaryu, gde je i trenirao na Univerzitetu u Calgaryu. Učestvovao je na Olimpijadi u Seulu, 1988, gde je osvojio srebrnu medalju kao član ekipe za štafetu 4x100 mešovito. Nekoliko godina je bio među najboljim leđnim plivačima sveta.

Polazeći za Barcelonu, Tewksbury je bio četvrti plivač sveta i očekivalo se da osvoji zlato. Njegova zlatna medalja je bila prvo zlato koje je Kanada osvojila u Barceloni i prvo plivačko zlato koje je Kanada osvojila nakon Olimpijade u Los Angelesu, 1984. Na istoj Olimpijadi osvojio je i bronzu sa štafetnim timom. Nakon Olimpijade pojavio se na naslovnoj strani Time] magazina. Uveden je u Kanadsku olimpijsku dvoranu slavnih, Kanadsku sportsku dvoranu slavnih i Međunarodnu plivačku dvoranu slavnih i bio je proglašen za kanadskog sportistu godine.

Nakon Olimpijade u Barceloni, Tewksbury se povukao iz sporta. Dobio je nekoliko velikih ugovora i radio je kao predstavnik u Međunarodnom olimpijskom komitetu, gde je dao ostavku 1998. optužujući MOK za korupciju. Tewksbury je bio deo sportista koji su zahtevali ostavku predsednika Juana Antonia Samarancha. Nekoliko meseci pre skandala u vezi sa održavanjem Zimske olimpijade u Salt Lake City-u, Tewksbury je postao poznat u svetu kao kritičar MOK-a tražeći reforme sistema.

Karijera posle sportske karijere[uredi | uredi kod]

Tewksbury i Martina Navratilova čitaju tekst Montrealske deklaracije na ceremoniji otvaranja prvih World Outgames.

Decembra 1998. godine Tewskbury je objavio u kanadskim medijima da je gej. Time je postao prvi kanadski sportista koji se outovao i njegov coming out je imao veliki publicitet. Godine 1998. je izgubio veliki ugovor jer je bio "isuviše otvoreno gej" [1].

Tewksbury je bio veoma kritičan i prema Kanadskoj plivačkoj organizaciji i njenom neuspehu na Olimpijadi u Atini, gde nisu osvojili nijednu medalju. Tvrdio je da u organizaciji nema odgovornosti i da je data velika moć treneru Dave Johnsonu [2][3].

Tewksbury je postao i poznat LGBT aktivista u Kanadi i svetu. Godine 2003., 16. maja je se pridružio upravnom odboru World Outgames 2006 u Montrealu, gde je imenovan za ko-predsednika.

Radio je, takođe, kao narator za prvi serijal TV emisije How It's Made. Godine 2006. objavio je svoju drugu knjigu Inside Out: Straight Talk from a Gay Jock [1]. Nastavio je da bude medijski eksponiran, radeći kao motivacioni govornik i televizijski komentator za plivačka takmičenja i kao aktivista. Član je upravnog odbora Gej i lezbejske sportske fondacije.

Tokom Olimpijade 2008. godine radio je kao analitičar na CBC Sport-u za plivanje, zajedno sa Steveom Armitageom [4]. Decembra 2008. Tewksbury je na poziv vlade Francuske održao govor u Ujedinjenim nacijama prilikom predstavljanja Deklaracije Ujedinjenih nacija o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu[5].

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]