Mariska Hargitay

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mariska Hargitay
Mariska Hargitay
Rodno imeMariska Magdolna Hargitay
Rođenje23. siječnja 1964.
Sjedinjene Američke Države Santa Monica, Kalifornija, SAD
Godine rada1983. -
Službena stranicahttp://www.mariska.com
Važnije ulogeOlivia Benson u Zakon i red: Odjel za žrtve
Emmy nagrade
Najbolja glumica u dramskoj seriji
2006. Zakon i red: Odjel za žrtve
Zlatni globusi
Najbolja glumica u seriji - drama
2004. Zakon i red: Odjel za žrtve

Mariska Magdolna Hargitay (Santa Monica, Kalifornija, 23. siječnja 1964.), je američka glumica, dobitinica Emmyja i Zlatnog globusa, najpoznatija po ulozi detektivke Olivie Benson u seriji Zakon i red: Odjel za žrtve.

Biografija

[uredi | uredi kod]

Rani život

[uredi | uredi kod]

Mariska Hargitay je rođena kao četvrto od petoro djece Jayne Mansfield, glumice i seks simbola 1950-ih i 1960-ih. Rođena je u bolinici St. John's u kalifornijskom mjestu Santa Monica. Njezino prvo i srednje ime su mađarska imena i odnose se na Mariju Magdalenu (Mariska je u mađarskoj umanjenica od engleskog imena Mary, a time i Marija). Njezino prezime je također mađarsko, i znači: "Hargitin" (Hargita je planina u Mađarskoj). Ima dvije polusestre, Jayne Marie Mansfield i Tinu Hargitay, dva brata, Miklósa i Zoltana Hargitayja i jednog polubrata, Antonia Ottaviana, bivšeg redatelja.

Mariskina majka se razvela od njezinog oca Mickeya Hargitayja 1963., no sudac je njihov meksički razvod kasnije proglasio nevažećim. Pomirili su se u siječnju 1964., par mjeseci prije Mariskinog rođenja, no ponovo su se rastali te je u kolovozu 1964. meksički razvod konačno priznat. Samo neoliko tjedana kasnije, Mariskina majka se udala za redatelja Matta Cimbera.

Dana 29. lipnja 1967., Jane Mansfield je umrla u automobilskoj nesreći. Njezin dečko Sam Brody i vozač su također poginuli. Mariska, koja je tada imala 3 i pol godine, je spavala na zadnjem sjedalu auta te se izvukla samo sa ožiljkom kojeg otad prekriva pramen kose s lijeve strane lica. Njezina braća Miklós and Zoltan također su bili u automobilu, no izvukli su se manjim ozljedama. Nakon smrti njihove majke, troje djece su odgojeni od strane Mickeya Hargitayja i njegove treće supruge, Ellen Siano.

Mariska je glumila i u kazalištu, a 1987. je diplomirala na UCLA školi kazališta i filma.

Karijera

[uredi | uredi kod]

Nakon što je 1983. dobila titulu Miss Beverly Hillsa, Mariska je debitirala u seriji Star 80, projektu Mariel Hemingway o ubojstvu playboyeve zečice Dorothy Stratten. Kroz samo nekoliko godina dobila je uloge u serijama Downtown i Falcon Crest, u kojima je glumila Carly Fixx. Godine 1992. glumila je policajku Angelu Garciju u seriji Tequila i Bonetti, te je nastupila u jednoj epizodi četvrte sezone Seinfelda. Godine 1995. tumačila je Didi Edelstein u seriji Can't Hurry Love. Dvije godine kasnije tumačila je ulogu Nine Echeverrije u Ulici Prince, a imala je i ulogu Cynthie Hooper u četvrtoj sezoni Hitne službe.

Mariska je nastupila u nekoliko televizijskih serija među kojima se ubrajaju i Freddy's Nightmares, Ellen, All-American Girl, Baywatch, Cracker, Gabriel's Fire, In the Heat of the Night, JoJo's Circus, The Single Guy, Wiseguy i thirtysomething. Mariska je i posudila svoj glas jednom liku iz igre True Crime: New York City. Imala je i manju ulogu u filmu Odlazak iz Las Vegasa, te je i bila zamjena Gabrielli Fitzpatrick u filmu Mighty Morphin Power Rangers: The Movie.

No ipak, najpoznatija uloga je ona detektivke Olivije Benson u seriji Zakon i red: Odjel za žrtve od 1999., koja joj je donijela mnoge nagrade.

Nagrade

[uredi | uredi kod]

Već nakon prve sezone nastupa u Odjelu za žrtve 1999., Mariska je zaradila nominaciju za Viewers for Quality Television, TV Guide Awards i International Press Academy u kategoriji najbolje glumice. U periodu od 2004. do 2007. je zaradila i nominaciju za Screen Actors Guild u istoj kategoriji.

Uloga Olivije Benson donijela joj i tri nominacije za Emmy u kategoriji najbolje glumice (2004. - 2006.), a njazina četvrta nominacija 2007. konačno joj je i donijela nagradu. U istoj toj kategoriji, 2005. je dobila i Zlatni globus.

Časopis People je Marsiku 2005. uvrstio među 50 NAjljepših ljudi, a 2006. ju je uvrstio i na popis Najljepših ljudi na svijetu.

Privatni život

[uredi | uredi kod]

Mariska govori mađarski, francuski, talijanski i, naravno, engleski jezik. Mariska se 26. kolovoza 2004. udala za Petera Hermanna, pisca i glumca koji se često pojavio u Odjelu za žrtve u ulozi Trevora Langana. Dana 28. kolovoza 2006., Mariska je carskim rezom rodila sina kojeg su nazvali August Miklos Friedrich Hermann. Mariska je zadnje mjesece trudnoće izbivala iz serije zbog porodivnog dopusta, a mijenjala ju je Connie Nielsen. U ožujku 2007. Mariska i njezin sin su se pojavili u magazinu People.

Mariska je bila i suosnivačica jedne fundacije za pomoć žrtvama seksualnih zločina. Ta fundacija vjeruje da plivanje sa dupinima pomaže u izliječenju psiholoških trauma kao što su posljedice silovanja, te je svojim članovima omogućila takvu terapiju.

Mariska je također radila i po mnogim drugim udrugama koje se bave žrtvama seksualnih zločina, te ima službenu dozvolu za savjetnicu oko seksualnih zločina.

Filmografija

[uredi | uredi kod]

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]