Marija Vladimirovna

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Marija Vladimirovna
Datum rođenja 23. decembar 1953.
Mesto rođenja Madrid (Španija)
Poreklo i porodica

Marija Vladimirovna[lower-alpha 1] (рус. Мария Владимировна, Madrid, Španija, 23. decembar 1953) je starješina Ruskog imperatorskog doma u izgnanstvu.

Ona je kćerka jedinica velikog kneza Vladimira Kiriloviča i gruzijske princeze Leonide Georgijevne.

Biografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Marija Vladimirovna je rođena 23. decembra 1953. godine. Završila je Univerzitet u Oksfordu.

Godine 1989, nakon smrti Vasilija Aleksandroviča, koji je bio posljednji muški član Imperatorskog doma, bila je proglašena za carevnu i nasljednika prestola. Godine 1992, nakon smrti svoga oca velikog kneza Vladimira Kiriloviča, tadašnjeg starješine Ruskog imperatorskog doma u izgnanstvu, izdala je „Manifest o preuzimanju starješinstva u Ruskom imperatorskom domu“. Iz braka s pruskim princem Francom Vilhelmom (na pravoslavnom krštenju — velikim knezom Mihailom Pavlovičem) rodila je sina, 13. marta 1981. godine u Madridu, koji je dobio ime Georgij Mihajlovič. Godine 1986. razvela se i nije se više udavala.

Marija Vladimirovna polaže pravo na presto po tome što, saglasno Osnovnim državnim zakonima, nakon gašenja muške linije članova Imperatorskog doma, dinastičko starješinstvo prelazi na žensku liniju. Na taj način, ona je nakon smrti svoga oca, kao jedini preostali član Imperatorskog doma, naslijedila presto i starješinstvo. Danas, Ruski imperatorski dom se sastoji samo od Marije Vladimirovne i njenog sina Georgija Mihajloviča. Svi ostali Romanovi su rođeni u morganatskim brakovima i samim tim ne pripadaju Ruskom imperatorskom domu niti imaju pravo na korišćenje titule velikog kneza ili kneza imperatorske krvi. Marija Vladimirovna, kao starješina Ruskog imperatorskog doma, priznata je od strane državnih institucija, Ruske pravoslavne crkve i drugih kraljevskih domova.

Kao i raniji zakoniti potomci sa pravom na presto, ona se naziva samo po tituli, imenu i očestvu. Ne koristi dinastičko prezime Romanov, za razliku od morganatskih potomaka. U službenim nastupima se predstavlja kao „de jure Njeno imperatorsko veličanstvo vladarka imperatorka i samodržac sveruski“, a sva prekogranična putovanja naziva „carskim posjetama“.

Djelatnost[uredi - уреди | uredi izvor]

Marija Vladimirovna je čvrsti monarhista, republičko uređenje naziva „bezdušnim“. Zalaže se za djelimičnu restituciju imovine konfiskovane u godinama komunističke vlasti. Bez obzira na svoje stavove o republičkom uređenju, Marija Vladimirovna se zalagala za uklanjanje ustavnih ograničenja na dva predsjednička mandata: „Govoriti o obnovi monarhije je prerano, iako je neophodno na kraju preporoditi ono najbolje od naše tradicije“. Po njenom mišljenju, ograničenje predsjednika na dva mandata u Rusiji je „ograničenje narodne volje“.

Godine 2008, na njen zahtjev, Prezidijum Vrhovnog suda Ruske Federacije donio je konačnu odluku o rehabilitaciji imperatora Nikolaja II i njegove porodice.

Velika kneginja dodjeljuje carske ordene i daruje plemićke titule. Između ostalih, ovim zvanjima su udostojeni pokojni patrijarh moskovski Aleksije II, bivši šef Federalne službe bezbjednosti Nikolaj Patrušev, bivši moskovki gradonačelnik Jurij Luškov, generalni tužilac Jurij Čajka, bivši premijer Sergej Stepašin, predsjednik Vrhovnog suda Vjačeslav Lebedev itd.

Porodica[uredi - уреди | uredi izvor]

Roditelji[uredi - уреди | uredi izvor]

ime slika datum rođenja datum smrti
Veliki Knez Vladimir Kirilovič
Vladimir Cyrillovich, Grand Duke of Russia.JPG
30. avgust 1917. 21. april 1992.
Leonida Bagration od Muhranija
Leonida Bragation.jpg
6. oktobar 1914. 23. maj 2010.

Supružnik[uredi - уреди | uredi izvor]

ime slika datum rođenja
Franc Vilhelm od Pruske 3. septembar 1943.

Deca[uredi - уреди | uredi izvor]

ime slika datum rođenja supružnik
Veliki Knez Đorđe Mihailovič
George romanow.jpg
13. mart 1981. nije oženjen

Vidi još[uredi - уреди | uredi izvor]

Napomene[uredi - уреди | uredi izvor]

Извори[uredi - уреди | uredi izvor]


Greška kod citiranja: <ref> oznake postoje za grupu pod imenom "lower-alpha", ali nije pronađena pripadajuća <references group="lower-alpha"/> oznaka, ili zatvarajući </ref> nedostaje