Marija Magdalena

Izvor: Wikipedia
Disambig.svg Za ostala značenja v. Marija Magdalena (razvrstavanje).
Marija Magdalena
Maria Magdalene icon.jpg

Pravoslavna ikona Marije Magdalene
Ravnoapostolna, Mironosnica
Rođen nepoznat, Magdala
Preminuo nepoznat, Efes
Poštuje se u Pravoslavna crkva, Katolička crkva, Anglikanska crkva
Glavno svetilište Hram Marije Magdalene u Jerusalimu
Praznik 22. jul po julijanskom, 4. avgusta po gregorijanskom kalendaru.
Sporno Njen odnos sa Isusom.
Gloriole.svg Category:Sveci

Marija Magdalena je bila bliska učenica i pratilja Isusa iz Nazareta. Pravoslavna crkva je smatra ravnoj apostolima.

Marija je rodom iz mesta Magdale, pored jezera Genisaretskog, iz plemena Isaharova. U Novom zavjetu se pominje da je mučena od sedam zlih duhova (besova), od kojih ju je Isus oslobodio i učinio zdravom. Marija je tako postala verna Isusova pratilja.

A, zatim, Isus putovaše kroz gradove i sela i objavljivaše i obznanjivaše dobru vijest o carstvu Božjem. Dvanaestorica bijahu s njim, i takođe žene koje bijahu izliječene od zlih duhova i bolesti: Marija, zvana Magdalena, iz koje bijaše izišlo sedam zlih duhova, Jovana, žena Herodovog nadstojnika Huze, Suzana i mnoge druge koje ih pomagaše svojim dobrima.

Evanđelje po Luki

Iako Novi zavjet Mariju ne ubroja među apostole, nekanonska djela je pominju kao ženu apostola. Ranohrišćanski spis Dijalog Spasitelja hvali Mariju kao apostola koji nadmašuje sve ostale i kao »ženu koja je spoznala sve«.[1] Prema nekanonskim izvorima, Isus i Marija su za života imali veoma blizak odnos. Tako Jevanđelje po Filipu prenosi:

Spasitelj je Mariju Magdalenu voleo više od ostalih učenika i često ju je ljubio.

Evanđelje po Filipu

Kada su Isusa osudili i odveli na raspeće, pod krstom na Golgoti stajala je i Marija Magdalina, i gorko plakala zajedno sa Marijom, Isusovom majkom. Nakon Isusove smrti ona je tri puta posetila njegov grob.

Evanđelja po Jovanu i Marku prenose da je Marija prva videla uskrslog Isusa.[2] Po Jovanu, Marija je Isusa videla istog jutra kad je uskrsnuo, a drugim se učenicima pojavio tek kasnije te večeri.[3] Međutim, ni Marko ni Jovan ne kažu eksplicitno da se vaskrsli Isus fizički pojavio Mariji.[4] Marko navodi da se Isus kasnije pojavio »u drugom obličju«, a Jovan govori da je Isus upozorio Mariju da ga ne dodiruje — što je suprotno drugim pričama kada je tražio od učenika da ga dodirnu da bi pokazao da »nije duh«.[4]

Apokrifno Evanđelje po Mariji prenosi da je Marija uskrslog Isusa doživela kao viziju, te ga je zapitala: »Na koji način vidi onaj koji ima viziju? Dušom ili duhom?«, na šta je Isus odgovorio duhom. [5] U ovom evanđelju, čija se radnja odvija nakon Isusove smrti, Marija je prikazana kao osoba koja je od svih najbliža Isusu i koja zna neke njegove reči koje ostali apostoli ne znaju:

Petar reče Mariji: "Sestro, znamo da te učitelj voleo više od ostalih žena. Reci nam, po svom sećanju, koje su bile Spasiteljeve reči, koje ti znaš a mi ih ne znamo, niti smo ih čuli."

Evanđelje po Mariji

Marija je nakon razapinjanja Isusa otputovala u Rim, tužeći caru Tiberiju Pilata zbog njegove nepravedne osude Isusa Hrista. Njenu tužbu je car primio, i Pilata premestio iz Jerusalima u Galiju, gde je ovaj sudija u nemilosti carskoj i u teškoj bolesti preminuo.[6] Po tom se vratila iz Rima u Efes kod Jovana Bogoslova, kome je pomagala u propovedanju evanđelja. Sa velikom ljubavlju prema Isusu i sa velikom revnošću propovedala je ona jevanđelje svetu kao Hristov apostol.[6]

Preminula je mirno u Efesu.[6] Njene mošti su kasnije prenete u Carigrad.[6] Blizu Getsimanskog vrta nalazi se ruski hram posvećen svetoj Mariji Magdaleni. Srpska pravoslavna crkva slavi je 22. jula po julijanskom, a 4. avgusta po gregorijanskom kalendaru.

Izvori[uredi - уреди]

  1. Dijalog Spasiteljev 139.12—13, u: NHL 325.
  2. Evanđelje po Marku 16:9.
  3. Evanđelje po Jovanu 20:11—19.
  4. 4.0 4.1 Elejn Pejgels - Gnostička evanđelja (scribd)
  5. Evanđelje po Mariji 10.17—21, u: NHL 472.
  6. 6.0 6.1 6.2 6.3 Marija Magdalina (prolog)

Vidi još[uredi - уреди]

Eksterni linkovi[uredi - уреди]