Marija Antiohijska

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Marija
Vladavina 1161–1180
Prethodnik Bertha od Sulzbacha
Nasljednik Agnes od Francuske
Suprug/a Manuel I Komnen
Puno ime Marija Ksene
Otac Raymond od Poitiersa
Majka Constance, princeza od Antiohije

Marija Antiohijska (1145-1182) bila je vizantijska carica, žena Manojla Komnina. Starija je ćerka Konstance Antiohijske i Rajmunda od Poatjea.

Biografija[uredi | uredi kod]

Manojlova žena Berta od Zulcbaha umire 1159. godine te se on obraća jerusalimskom kralju Balduinu III. Da mu pomogne u izboru nove žene. Balduin je imao dve kandidatkinje: Melisandu (sestru grofa od Tripolija) i Mariju. U jednome momentu je izgledalo da će Manojlo odabrati Melisandu, a oduševljeni Rajmund III je čak pripremio dvanaest galija princezinog miraza i pratnje. Manojlo se iznenada odlučio za Mariju. To je uplašilo Balduina III budući da je to bio još jedan razlog da car Manojlo zatraži Antiohiju za sebe.

Razočarani Rajmund je svoje galije naoružao i uputio ka vizantijskom Kipru koga je opljačkao ne bi li se osvetio Manojlu. Nakon smrti cara Manojla (1180. godina), Marija je preuzela regentstvo nad njenim sinom Aleksijem II. Međutim, sukobi oko vizantijskog prestola bili su strahoviti i uskoro je Marija oborena, a njenu smrtnu presudu je potpisao niko drugi do njen sin Aleksije II. Ni on se dugo neće zadržati na prestolu. Već sledeće, 1183. godine, ovaj dečak je udavljen, a njegov leš je bačen u more.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  • Istorija krstaških ratova - dr Željko Fajfrić