Marib

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Marib
مأرب
Ruševine starog Mariba, južno od današnjeg grada
Ruševine starog Mariba, južno od današnjeg grada
Ruševine starog Mariba, južno od današnjeg grada
Koordinate: 15°25′N 45°21′E / 15.417°N 45.350°E / 15.417; 45.350
Država  Jemen
Stanovništvo (2004)
 - Grad 16,794
Karta
Marib na mapi Jemena
Marib
Marib

Marib (arapski:مأرب) ili Ma'rib, je grad u sredini Jemena, udaljen oko 135 km istočno od glavnog grada Sane. Grad ima oko 16,794 stanovnika, leži na nadmorskoj visini od 1200 m, i ima veliku branu pored grada, tako da ima vodu koja je pravo bogatsvo u sušnom Jemenu.

Marib je administrativni centar jemenske Muhafaze Marib od 241.690 stanovnika, u davnoj prošlosti je bio prijestolnica, antičkog biblijskog Kraljevstva Saba[1].

Historija[uredi | uredi kod]

Sabejsko kraljevstvo nalazilo se u kraju koji se danas zove Asir u jugozapadnom Jemenu. Sabejski kraljevi ulagali su svoje bogatsvo u grad Marib i velike gradnje poput Brane Marib (koja je za ono vrijeme bila tehničko čudo) koja je služila za navodnjavanje, ostaci te stare brane još su vidljivi. Oni su također gradili i puno dvoraca i hramova na tom području, a bili su poznati po trgovanju s tada skupocjenim tamjanom i smirnom. Sabejci su bili dobri pomorci i zna se da su imali veliki utjecaj na stanovnike istočne Afrike i Kraljevstvo Damot, s druge strane Crvenog mora u Eritreji i Etiopiji one su možda bile jedine zemlje koje su imale dragocjene mirodijske biljke tamjan i smirnu.

Rimski prefekt Egipta Aelius Gallus vodio je ekspediciju do slavnog Mariba u Jemen 25. pne..[2] .

Stari grad Marib, njegovi posljednji stanovnici napustili su tokom 20. st.. Iako još uvijek postoji malo selo, višekatnice od nepečenih cigli starog historijskog grada su uglavnom u ruševinama. Moderan grad Marib nalazi se oko 3,5 km sjevernije od drevnog grada.

Bombaški napad iz 2007[uredi | uredi kod]

Bombaš samoubojica se 2. jula 2007. zaletio s automobilom punim eksploziva u turističku karavanu, koja je obilazila historijske hramove Mariba. Pritom je ubio 7 španjolskih turista i njihova dva jemenska vodiča, Jemenski funkcioneri su za napad optužili Al-Kaidu.[3]

Literatura[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Saba / Sa'abia / Sheba (pristupljeno: 27. 06. 2008.),Kessler Associates (en)
  2. Chris Scarre, The Penguin Historical Atlas of Ancient Rome (London: Penguin Books, 1995), 9. (en)
  3. Al Jazeera English - News - Al-Qaeda Blamed For Yemen Attack(en)

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]