Maria Vetsera

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Marija Vetsera

Marie Alexandrine Freiin von Vetsera (Beč, 19. ožujka 1871. - Dvorac Mayerling, 30. siječnja 1889.), poznata i kao Marija Večera, bila je austrijska plemkinja najpoznatija kao ljubavnica austro-ugarskog prijestonasljednika princa Rudolfa, s kojim je smrtno stradala u aferi Mayerling.

Rodila se kao kći Albina Vetsere, ambicioznog austrijskog diplomata koji je nedugo prije toga bio stekao plemićku titulu baruna, i Helene Baltazzi, rodom iz obitelji bogatih grčkih trgovaca sa otoka Hiosa. Usprkos relativno skromnog podrijetla, njeni roditelji su se uspjeli ubaciti u bečko otmjeno društvo, te se kao adolescentica sprijateljila sa mnogo starijom groficom Marie Louise von Larisch-Wallersee, nećakom carice Elisabeth. Preko nje se u jesen upoznala sa princom koji je sa njom započeo ljubavnu aferu. Princ je u to vrijeme počeo govoriti da se namjerava ubiti, velikim dijelom motiviran nesretnim brakom s princezom Stephanie od Belgije, sa kojom je imao dijete, a kojeg nije mogao razvgrnuti zbog obitelji i Katoličke crkve. Nekim od svojih ljubavnica, uključujući Mizzi Kaspar, sa kojom je bio održavao vezu istovremeno sa Vetserom, ponudio je da zajedno izvrše samoubistvo, ali su sve, osim Vetsere, odbile.

30. januara 1889. je pronađena mrtva u sobi u lovačkom dvorcu Mayerling zajedno s princom Rudolfom. Službena istraga je navela da je ubijena hicem iz revolvera, te da je potom princ presudio samom sebi. Okolnosti cijelog incidenta, koje su austro-ugarske vlasti nastojale zataškati, su dan-danas predmetom alternativnih tumačenja i teorija zavjere.