Marcus Welby, M.D.

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Marcus Welby M.D.)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Marcus Welby, M.D.
Formatmedicinska serija
KreatorDavid Victor
NastupajuRobert Young
James Brolin
Elena Verdugo
Zemlja porijekla Sjedinjene Države
Broj epizoda169
Produkcija
Trajanje60 minuta
Emitiranje
Originalni kanalABC
Originalno prikazivanje23.9. 1969. – 29.7. 1976.

Marcus Welby, M.D. je bila popularna medicinska TV-serija koja se prikazivala na ABC-u od 23.9. 1969 do 29.7. 1976. Producirali su je David Victor i David J. O'Connell. Pilot-epizoda serije je emitirana kao ABC-ov film tjedna 26.3. 1969.

Naslovni junak serije je bio dr. Welby, koga je tumačio Robert Young, porodični ljekar blagog karaktera i sa sklonošću neortdoksnim metodama liječenja pacijenata. Ona je bila čest uzrok sukoba s kolegom dr. Steveenom Kileyem (James Brolin), koji je preferirao konvencionalne metode. Taj sukob je bio sličan zapletima mnogih drugih medicinskih serija u to vrijeme, ali je u Welby M.D. stariji, a ne mlađi ljekar, bio skloniji nekonvencionalnim rješenjima.

Obojica ljekara su radila u zajedničkoj privatnoj ordinaciji u Južnoj Kaliforniji te često surađivali s Memorijalnom bolnicom Lang. Pored njih dvojice su stalni likovi bili sekretarica Consuelo Lopez (Elena Verdugo), Welbyjeva djevojka Myra Sherwood (Anne Baxter), kći Sandy (Anne Schedeen) i njen sin Gavin Brendan), kao i druga sekretarica Kathleen Faverty (Sharon Gless). Dr. Kiley se na početku posljednje sezone (1975/76) oženio za agenticu za javne odnose Janet Blake (Pamela Hensley).

Serija je bila veliki hit za ABC, a Brolin i Young su dobili nagrade Emmy, s tim da je Young godine 1972. dobio i Zlatni globus. Mnogi su hvalili način na koji su scenaristi obrađivali razne bolesti i patološka stanja kao što su depresija, rak dojke, mononukleoza i ovisnost o analgeticima.

Serija je, s druge strane, postala predmetom kontroverze kada je u medije procurio scenarij epizode u kojoj nastavnik-homosekualac seksualno zlostavlja učenika. Zbog toga su gay aktivisti organizirali pred uredima ABC-a, smatrajući kako epizoda izjednačava homoseksualnost sa zlostavljanjem djece. ABC je popustila zahtjevima, a slučaj je poslužio kao povod za osnivanje organizacije GLAAD.

Sredinom 1970-ih su medicinske drame naglo izgubile popularnost u SAD, te je godine 1976. dalje snimanje serije obustavljeno.

Godine 1984. je snimljeni posebni TV-film koji je ponovno okupio glumačku ekipu pod nazivom The Return of Marcus Welby, M.D.. Godine 1988. je snimljen Marcus Welby, M.D.: A Holiday Affair.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]