Marko Bebije Tamfil

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Marcus Baebius Tamphilus)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Marko Bebije Tamfil (Marcus Baebius Tamphilus, 2. vijek pne.) bio je rimski političar, vojskovođa i diplomat, koji je godine 181. pne. bio izabran za konzula. Poticao je iz politički uticajne porodice, a brat Gnej mu je bio konzul 182. pne. Marko je političku karijeru započeo 194. pne. izborom za plebejskog tribuna, a potom je kao član tročlane komisije osnovao koloniju Sipontum u južnoj Italiji. Godine 193. pne. je izabran za pretora, a sljedeće godine je sudjelovao u rimsko-sirijskom ratu. Tada je njegova diplomatska misija uspjela nagovoriti makedonskog kralja Filipa V da se ne priključi Antiohu, što je pridonijelo rimskoj pobjedi u ratu. Tamfil je 185. i 184. pne. vršio još nekoliko diplomatskih misija.

Godine 181. pne. je izabran za konzula zajedno s Publijem Kornelijem Cetegom. Mandat mu je obilježilo nastojanje da se odupre sve raširenijoj korupciji, odnosno nastojanju ambicioznih i pohlepnih političara da potkupljivanjem dobiju političke funkcije koje bi im dale unosna mjesta u provincijama. Na Bebijevo nastojanje je donesen zakon po imenu Lex Baebia, koji je pokušao ograničiti mogućnosti korupcije.

Iste je godine Bebije zajedno s Cetegom krenuo u pohod na ligursko pleme Apuani za koje se smatralo da ugrožava novostvorene rimske kolonije u Cisalpinskoj Galiji. Bebije i Ceteg su iznenadili Apuane koji su smatrali da s Rimljanima imaju mirovni ugovor; kada su se našli pred rimskom vojskom, odlučili su se bezuvjetno predati. Bebije i Ceteg su cijeli narod deportirali na za to prethodno određeno zemljište u Samnijumu. Za svoj pothvat su, iako nisu doživjeli nikakav oružani otpor, nagrađeni trijumfom. Ta će praksa kasnije postati model kojim će Rimljani nastojati uklanjati "problematična" plemena na svojim granicama.

Prethodi:
L. Aemilius Paulus Macedonicus i
Gn. Baebius Tamphilus
Konzul Rimske Republike
zajedno s Publijem Kornelijem Cetegom
181. pne.
Slijedi:
A. Postumius Albinus Luscus
i G. Calpurnius Piso