Marcel de Sade

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Marcel de Sade, rođen kao Jørgen Vase Schmidt u Aalborgu 30. marta 1934. godine, poznat i kao Markiz od Kérioléta (fr. Marquis de Kériolét), ali i kao Lažni markiz (danski: den falske markis) je bivši danski kriminalac koji je krajem 1950-ih i 1960-ih stekao status celebrityja i člana kopenhagenskog otmjenog društva lažno se izdajući za plemića, odnosno nasljednika titule markiza de Sadea.

Rođen je kao vanbračno dijete carinske službenice i oca pijanista. U mladosti je iskazao određen talent za muziku, te je poslan na školovanje u Pariz gdje je došao u doticaj sa znamenitim umjetnikom Jeanom Cocteauom te sa vremenom stekao naklonost prema hedonističkom i dekadentnom životnom stilu. Njega je nastojao održati i pri povratku u domovinu krajem 1950-oih, gdje je održavao spektakularne i rado posjećene zabave prvo u svom stanu, a potom u gradnioznoj vili gdje su se običavali okupljati pripadnici danske društvene elite. Njima je tvrdio kako je plemićku titulu otkupio od Vatikana, a bogatstvo stekao prodajući dragulje po Evropi. U stvarnosti je bio zaposlen u državnoj naftnoj kompaniji, a što je iskoristio kako bi pronvejerio milionske iznose u danskim krunama. Početkom 1963. godine je uhapšen, te potom osuđen na četiri i pol godine zatvora, a od čega je odslužio tri i pol. Po izlasku na slobodu nekoliko decenija je radio kao pomoćnik u staračkim domovima. Od sredine 1980-ih je povremeno nastojao svoju reputaciju unovčiti suradnjom sa pripadnicima alternativne kulturne scene.

Njegov slućčaj je 1967. godine inspririrao snimanje komedije Jeg - en marki u kojoj lik temeljen na njemu tumači Gabriel Axel, koji ga je i režirao.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]