Manuš

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Manuš je povijesno predgrađe grada Splita. Razvio se sjeveroistočno od Grada. Najmanji je od svih starih splitskih predgrađa (varoša), tj. Velog varoša, Dobrog, Manuša i Lučca. Tradicionalno je bio težačko naselje.

Krajem 19. st. željeznička pruga do splitskog kolodvora na usječenoj i nasutoj obali ispod Lučca provučena je kroz Manuš, a njena trasa je oblikovana u duboki i široki usjek koji koji je u 2. pol. 20. st. duž cijelog Splita natkriven. Usjek pruge podijelio je nekadašnji stari Manuš na veći, zapadni, i manji, istočni dio. Navedeni dijelovi u službenoj podjeli Splita danas pripadaju različitim gradskim kotarima: zapadni kotaru Grad, a istočni kotaru Lučac-Manuš.

Predgrađe Manuš prostiralo se između današnjih ulica: Istarske, Tolstojeve, Sredmanuške, Manuške poljane te Zagrebačke ulice.

Etimologija[uredi | uredi kod]

Postoji više teorija o porijeklu imena ovog kvarta. Ime "Manuš" prvi put se spominjalo u 15. stoljeću. Značilo je "dobar bunar" (lat. "puteus manus"). Postoji i teza da ime "Manuš" ima veze s plemenom Manijaca, koje je živjelo na tom prostoru prije dolaska Rimljana.

Povezano[uredi | uredi kod]