Manastir Vaznesenja Gospodnjeg (Donje Vardište)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Manastir Vaznesenja Gospodnjeg

Manastir Vaznesenja Gospodnjeg je ženski manastir Srpske pravoslavne crkve posvećen Vaznesenju Gospodnjem. Manastirska slava je Vaznesenje Gospodnje — Spasovdan.

Položaj[uredi | uredi kod]

Manastir Vaznesenja Gospodnjeg se nalazi u Donjem Vardištu na putu Višegrad-Užice. Smješten je u dolini između Bijelog i Crnog Rzava u podnožju planine Varde. U sastavu manastira se nalazi parohijski dom, konak i gostinjske sobe, monaške kelije, ikonopisačka i radionica za šivenje.

Istorijat[uredi | uredi kod]

Crkva Vaznesenja Gospodnjeg je građena od 1991. do 1996. godine. Hram je osveštao mitropolit dabrobosanski Nikolaj 21. jula 1996. godine. Iste godine je osnovana vardiška parohija izdvajanjem iz dobrunske parohije. Manastir je nastanjen monahinjama od avgusta 2007. godine.

U blizini manastira u mjestu Vagan (Bijelo Brdo) se nalazi drvena kapela koja datira iz 1870. godine. Pored kapele, u Vardištu se nalazi i spomen-kosturnica koju su u spomen na poginule sinove i njihove saborce u Prvom svjetskom ratu podigli Josif i Stana Matković. Spomen-kosturnica je osveštana na Vidovdan 1932. godine.

Povezano[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]