Manastir Sase

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Manastir Sase

Manastir Sase, ili manastir Svete Trojice, pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi, eparhija zvorničko-tuzlanska.[1] Nalazi se u naselju Sase, opština Srebrenica, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina na putu prema Bratuncu[2] Smješten je u neposrednoj blizini antičkog lokaliteta Domavia.

Podigao ga je 1242. god srpski kralj Uroš I. Vjeruje se da su upravo u ovom periodu, bježeći od Mongolskih hordi, germanski narod Sasi, došli u Srbiju. Ovaj narod je sa sobom donio nove tehnike u pronalaženju i preradi ruda plemenitih metala što će kasnije izuzetno doprinijeti razvoju Srbije i na kraju do njenog uzdizanja u carstvo.

Vijekovima su temelji nekadašnjeg manastirskog hrama bili prekriveni naslagom zemlje. Tek 1858. godine otkopani su temelji i na njima sagrađena nova crkvu, koja je preko 100 godina služila kao bratunačka parohijska crkva.

Obnova manastira počela je 1989. god, ali je prekinuta ratom u Bosni i Hercegovini, uz znatna oštećenja. Obnova je završena 2010. god.[3] Crkva je živopisana 2007. godine. Duborezi i živopisi na ostalim objektima ostavljaju jak utisak na posjetioce. Poseban utisak ostavlja stil gradnje čitavog kompleksa koji podsjeća na gruzijski. U obnovljenom manastiru nalaze se mošti kralja Uroša I i cara Uroša V, koji je pokrovitelj manastira.[4]

Manastirski kompleks uređen je kao park, pun je voća i zelenila. Pristup je omogučen asvaltnim putem.

Reference[uredi | uredi kod]