Манастир Радовашница

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Manastir Radovašnica)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Манастир Радовашница је манастир Српске православне цркве, епархије шабачке.

Манастир се налази на двадесет три километра од Шапца, у подножју северне стране планине Цер. Име је добио по реци Радовашници која протиче у његовој близини. Посвећен је светим архангелима Михаилу и Гаврилу, а сматра се задужбином краља Драгутина Немањића.

Манастир слави две славе. То су Сабор светог архангела Гаврила, 26. јула по новом календару, и Покров Пресвете Богородице, 14. октобра. Преслава манастира Радовашница (народни сабор) је на светог пророка Илију, 2. августа.

Архитектура[uredi | uredi kod]

Нови манастир Радовашница у изградњи

Манастирска црква грађена је у стилу рашке школе. Грађена је од ломљеног камена и покривена шиндром. Има облик два прекрштена правоугаоника са припратом и заобљеном олтарском апсидом. Кубе округло споља и изнутра држе сидни пиластири. Стубови се завршавају луцима који држе квадратно постоље на коме је изведено кубе. Ово постоље споља је доста наглашено.

Историја[uredi | uredi kod]

Први писани помен манастира је турски попис из 1548. године, док се у нашим изворима индиректно помиње 1541. године. Свакако, манастир је саграђен пре доласка Турака и задужбина је неког нижег племића.

У турским пописима из 1600. и 1624. године, налазимо и друго име овог манастира - Косаник. Име је можда везано за стари Косанин град, чије рушевине се налазе на врху Цера.

У старим записима се манастир назива и Храм Светог архангела Михаила, или Михаила и Гаврила, на реци Радованшчици или Радовантици.

Спољашње везе[uredi | uredi kod]