Manastir Podvrh

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Manastir Podvrh je srpski pravoslavni manastir u eparhiji budimljansko-nikšićkoj

Manastirska crkva je posvećena Svetom Nikole, a poznata je u narodu i u literaturi kao Podvrh. Nalazi se u selu Mokri Lug, 25 kilometara severoistočno od Bijelog Polja.

Manastirska crkva[uredi | uredi kod]

Manastir Podvrh je smešten na platou između krša zvanog Vrh i leve obale reke Bistrice, iznad ulaza u Đalovića klisuru. Put do manastira zalazi duboko u planinu i završava se usekom na oko 770 metara nadmorske visine.

Po svom spoljašnjem izgledu crkva Svetog Nikole gotovo se ne razlikuje od seoske kuće. Ima visoki dvoslivni krov od klisa, polukružno izveden, unutra se nalazi kupola koja se može sagledati samo iznutra. Ovaj veliki krov pokriva i otvoren drveni trem ispred glavnog ulaza u crkvu. Crkva je zidana od kamena, omalterisana i okrečena, okružena kamenom, vodom i šumom. Crkva je nastala početkom 17. veka. Skromni manastirski kompleks ograđen je jednostavnom drvenom ogradom sa dve ukrašene kapije sa juga i jugozapada. Zapadna fasada crkve visokog trouglastog zabata, ukrašena je freskama ilustrujući deizis parabole Hristove, svete ratnike i arhanđele Mihaila i Gavrila, čuvare ulaska u hram, dok je nad vratima u niši prikazano poprsje Svetog Nikole, zaštitnika hrama, upravo iznad kamene ploče sa natpisom koja govori da je crkva sazidana 1606. godine, u vreme arhiepiskopa Pećkog gospodina Jovana.

Ikonostas je urađen u duborezu i pozlaćen, skromnih je dimenzija, 2,30 metara sa 4,40 metara u skladu sa dimenzijama crkve, ali zrači monumentalnošću. Oslikao ga je 1665. godine glavni majstor Jovan Kozma, čiji je ovo poslednji poznat rad. Oslikavanje je dovršio njegov učenik i pomoćnik Radul čiji je ovo prvi poznati rad. Na ikonostasu, tačnije na njegovom naddverju je natpis iz kojeg se vidi da „kemer sagradi i popisa jeromonah iguman Stefan 1665. godine trudom i platom Despine Pičinove iz Ćićića“.

U manastiru se čuva deo moštiju svetog sveštenomučenika Haralampija.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]