Manastir Kovilje

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Manastir Kovilje

Manastir Kovilje je manastir eparhije Žičke srpske pravoslavne crkve. Nalazi se na ulazu u selo Kovilje, na 32 kilometra od Ivanjice, na obroncima planina Golije i Javora, u dolini reke Nošnice. Posvećen je Sv. Arhangelu Gavrilu.

Prvi pomen o ovom manastiru nalazi se u Kruševačkom Pomeniku iz 1606. godine.

Manastir sačinjavaju dve crkve: Svetog Arhangela Gavrila i Svetog Nikole, koja je kasnije sagrađena. Crkva Sv. Arhangela se jednim delom naslanja na stenu, tako da je možemo svrstati u red pećinskih crkava isposničkog tipa. Smatra se da je manastir nastao s kraja 12. i početkom 13. veka, sudeći po ostacima živopisa i predanja.

Godine 1644. raški mitropolit Gavrilo (Rašković), potonji Patrijarh pećki, dolazi u manastir i nalazi ga odavno zapuštenog, u teškom stanju. Tada ga obnavlja i u njemu ostaje jedno vreme, a 1651. manastiru prilaže jedno okovano i ukrašeno Sv. Jevanđelje za bogoslužbene potrebe obnovljene crkve Sv. Nikole, i oslobađa manastirsku zemlju koju vraća manastiru.

Postoji dosta zanimljivih zapisa u kojima se spominje manastir. Zapis iz 1726., koji glasi: „Manastir Kovilje u Starovlaškoj nahiji potpao pod ljuti dug i globu, Đak ubio Turčina meseca Januara. I dade manastir šes kesa aspri i glave otkupiše, te i Turci ne poarčiše, život im ostade, manastirsku zemlju ne prodadoše“. Zapisa 1733. godine vidi se da je u manastiru živeo duhovnik Filip kod koga su učili oni koji su hteli biti sveštenici. Iz svega se vidi da je manastir zauzimao važno mesto kako u duhovnom, tako i u nacionalnom i političkom životu naroda ovog kraja

Manastir je obnovljen 2005, u periodu 2007 - 2009 izgrađen je manastirski konak.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]