Manastir Glogovac

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Manastir Glogovac

Manastir Glogovac je posvećen Svetom velikomučeniku Georgiju. To je srednjovjekovni manastir Srpske pravoslavne crkve, eparhija bihaćko-petrovačka. Nalazi se u Janju, naselje Babići, oko 15 km. od Šipova, Bosna i Hercegovina.

Historija[uredi - уреди | uredi kôd]

Nastao je u prvoj polovini 14. vijeka. Podignut je podno starog grada Šrp. U svojoj istoriji više puta je rušen. Rušili su ga Turci, oštećen je u ustanku 1875-1877. godine, a ustaše u Drugom svjetskom ratu zapalile 1942. godine sa svim okolnim kućama. Sve crkve relikvije su pokradene i uništene tokom krađe 1981. godine. Prva obnova manastira je završena 1869. Godine. Tada je izgrađen konak i škola. Ubrzo je manastir ponovo opustio. Novo obnavljanje bilo je nakon austrougarske okupacije između 1890. i 1892, kada je podignut sadašnji zvonik. Oko manastira podignuto je i naselje koje je postalo upravni centar Janjske visoravni. U socijalističkoj Jugoslaviji obnovljena je manastirska crkva u jesen 1966.

Odlukom Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, manastir je 1990. ušao u sastav novoosnovane Eparhije bihaćko-petrovačke. Patrijarh Pavle je manastir osveštao 1991. i tom prilikom je novoizabranog episkopa bihaćko-petrovačkog Hrizostoma Jevića proizveo u čin arhimandrita manastira Glogovac. Patrijarh srpski Pavle je manastir posjetio četiri puta. Posljednji put je obnavljan 2001. godine. Tada je pronađen patos od kamenih ploča ali i Bogorodično kolo iz 1969. godine. Obnovljena je duhovna i kulturna manifestacija, koja se održava svake godine pored manastira, pod imenom Janjski sabor

Opis[uredi - уреди | uredi kôd]

Kada je u pitanju arhitektura ovog manastira ono što se prvo može primetiti, jeste da je glavna crkva zapravo vrlo skromna građevina. Prvobitna crkva je bila izgrađena od, kako se pretpostavlja kombinacije dasaka i kamena, bez ikakvih ukrasa.

Literatura[uredi - уреди | uredi kôd]

  • Liljana Ševo, Biblioteka Baština, Banja Luka, 2002. - Pravoslavne crkve i manastiri u Bosni i Hercegovini do 1978. godine

Vanjski linkovi[uredi - уреди | uredi kôd]

Reference[uredi - уреди | uredi kôd]