Mam (narod)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mamske djevojke

Mam (Mame, Zaklohpakap), pleme američkih Indijanaca šire grupe Mama kojoj su dali svoje ime. Pripadaju porodici Mayan i naseljeni su u gvatemalskim departmanima San Marcos, Quetzaltenango, Retalhuleu i Huehuetenango, te u susjednim područjima Meksika po državama Chiapas, Campeche i Quintana Roo.

Mame su podijeljeni po brojnim grupama koje se služe posebnim mame-jezicima, ali imaju malo ili ništa plemenskog identiteta. Na području zapadne Gvatemale Mame su naseljeni najmanje 2000 godina, a od Španaca su podčinjeni oko 1500-ih.

Suvremeni Mame 1940-ih počinju migrirati na plantaže kave u potrazi za poslom. Danas su oni pretežno farmeri koji žive od uzgoja kukuruza, graha i raznih vrsta tikava. U periodima van sezona poljoprivrednih radova, mamske žene zauzete su izradom odjeće na tradicionalnim razbojima i lončarstvom. Glavnina populacije živi po malenim zaselcima s manje od 500 stanovnika, a kod Tajumulco Mama javlja se manja obiteljska kuća s zemljanim podom, zidovima od blata, s metalnim krovom, bez prozora i vratima koje služe i za izlazak dima od vatre za kuhanje.

Vjera Mama je katolicizam s primjesama animizma (neživi objekti imaju dušu) i šamanizma, a katolički sveci drže se za veoma moćne duhove. Šaman, kod njih poznat kao chmaan i dalje ima jak utjecaj na Mame-Indijanca. Marimba, ksilofonu nalik muzički instrument, prisutan je na skoro svim javnim događajima. Na području Gvatemale ima ih preko 500.000 (prema popisu iz 1981).

Plemena[uredi | uredi kod]

Tektiteko i Tacaneco dvije su skupine koje im jezično pripadaju.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]