Malo pečatno pismo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Rezbarija koja se odnosi na standardne težine za ravnotežu

Malo pečatno pismo ili mali pečat[1] (kin. 小篆, pinjin: xiaozhuan) povezano je za reforme na kineskim znakovima koji je sastavio Li Si u dinastiji Ćin pod prvom caru Kine, Ćin Ši Huang, u cilju standardizacije znakova pisma.

Prije pobede Ćin na poslednjih preostalih šest od sedam Zaraćenih država Kine, lokalni stilovi kineskih znakova su evolvirali nezavisno jedni od drugih preko mnogo vekova, proizvodujući ono što se naziva pismo Šest država 六国文字. Pod jednom jedinstvenom vladom međutim, različitost se smatralo nepoželjnim za uglavnom dva razloga, prvo je ometalo pravovremene komunikacije, trgovinu, oporezivanje, i transport, i drugi razlog je da bi nezavisna pisma zastupili eventualno izdvojene političke ideje, posebno u oblastima gde je tradicija konfučijanizma ostao jak.

Stoga kola, ceste, valuta, zakoni, težine, mere i pisma su se standarizovali. Dakle, likovi koji su različiti od onih u Ćin su bili odbačeni, i sjiaodžan znakovi kao što je odredio Li Si postali su standard za sve oblasti unutar carstva. Standardizacija je došla oko 220. pne. te je uvedena od strane Li Si i dva ministra[2]. Mali rukopisni oblik činovničkog pisma je došao nakon malog pečatnog pisma[2].

Poznata kompilacija od Li Sia je samo poznata kroz kineskih komentara preko vekova. Misli se da je sadržao 3300 znakova. Nekoliko stotina znakova iz delova komentara su prikupljeni tokom Ćing perioda, i nedavna arheološka iskopavanja u Anhui, Kina, su otkrili nekoliko stotina više na bambus trakama za prikaz redosled znakova, na žalost, pismo korišten nije malo pečatno pismo jer otkriće datira iz doba Han.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Magazin o Kini: kaligrafija u Kini, tipovi pisma[mrtav link]
  2. 2,0 2,1 (en) Diringer, David. [1982] (1982). The Book Before Printing: Ancient, Medieval, and Oriental. Courier Dover Publications. ISBN 0-486-24243-9.