Mali rečnik novih reči

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Mali rečnik novih reči
I. izdanje
Otasevic-Mali-recnik-novih-reci-2008.jpg
Autor(i)Đorđe Otašević
IlustratorMihajlo Petković (detalj slike na naslovnici)
Dizajn koricaMilan Beštić
DržavaSrbija
Jeziksrpski, ćirilica
IzdavačAlma (Beograd)
Datum izdanja2008.
Stranica218
ISBN978-86-7974-072-4
(COBISS-Sr)

"Mali rečnik novih reči" je rječnik novih riječi i značenja u srpskom jeziku autora dr. Đorđa Otaševića, namijenjen širokom krugu korisnika. Nastao je skraćivanjem Rečnika novih i nezabeleženih reči (sažeto izdanje) istog autora.

Impresum[uredi - уреди | uredi kôd]

Rječnik je 2008. godine izdala izdavačka kuća Alma (Beograd) kao 31. knjigu u Biblioteci Rečnici i u tiražu od 500 primjeraka. Format knjige je 15 x 10,5 cm s plastificiranim koricama u boji. Na koricama se nalazi naslov Rečnik novih reči.

Sadržaj[uredi - уреди | uredi kôd]

  • "Rečnički članak" (str. 5)
  • "Tehničke skraćenice" (6-7)
  • "Najvažniji korišteni rečnici" (8-9)
  • rečnik (10-215)

Rječnik sadrži 1223 riječi (neologizma složenih azbučnim redom (od pridjeva aberatan do imenice šticung), a koje se ne nalaze u starijim rječnicima. Uglavnom su to imenice engleskog porijekla (npr. glamur, plejbek, džojstik) ili imenice izvedene od engleskih riječi (npr. sponzoruša, transseksualac), ali ima i pridjeva i glagola. Rijetke su riječi čistih srpskih korijena (npr. doigravanje, zmajar, izbacivač).

U rječnik su uvršteni i semantički neologizmi, označeni zvjezdicom, tj. riječi koje su i ranije postojale i koje se nalaze u starijim rječnicima, ali su u međuvremenu dobile nova značenja (npr. avantura u značenju avanturistička kompjuterska igra ili avanturistički film).

Pored riječi u rječnik su uvršteni novi sintagmatski izrazi, npr. antibirokratska revolucija, daljinski upravljač, događanje naroda itd.

Poveznice[uredi - уреди | uredi kôd]