Mali rat (Kuba)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mali rat
(špa. Guerra Chiquita)
Datum 26. kolovoza 1879.rujan 1880.
Lokacija  Kuba
Ishod Pobjeda Španjolskog Imperija
Sukobljene strane
Kuba Kubanski revolucionari Španjolski Imperij
Komandanti i vođe
Kuba Calixto García
Kuba José Maceo
Kuba Guillermo Moncada
Kuba Emilo Nuñez
Ramón Blanco

Mali rat (španjolski: Guerra Chiquita) je naziv za drugi od tri sukoba u procesu sticanja kubanske nezavisnosti od Španjolskog Imperija. Sukob je započeo 26. kolovoza 1879. godine, a zaključen je potpunim porazom pobunjenika u rujnu 1880. godine. Mali rat, koji je naziv dobio zbog kratkog trajanja, uslijedio je nakon Desetogodišnjeg rata (koji se naziva i Veliki rat), te se u određenom kontekstu može smatrati njegovim nastavkom, a prethodio je velikom Kubanskom ratu za nezavisnost, kojim je Kuba konačno stekla nezavisnost od Španjolske.

Uzroci Malog rata bili su identični kao i oni Desetogodišnjeg; nakon javnog objavljivanja sporazuma iz Zanjóna, revolucionarni general Calixto García odlazi u New York, gdje organizira revolucionarni komitet. Tokom 1878. izdaje manifest protiv Španjolske, koji nailazi na veliko prihvaćanje, a čija je posljedica bila izbijanje rata 26. kolovoza 1879. godine. García, kao jedan od malobrojnih revolucionara koji nisu potpisali sporazum, predvodio je novi ustanak, međutim je bio jedini iskusni vođa istoga. Uz nedostatak oružja i municije, to je bio ključni problem pobunjenika. Uz njih, problem su predstavljale i nedostatak vanjske pomoći te iscrpljenost i demoraliziranost Kubanaca nakon Desetogodišnjeg rata.

Većina pobunjenika na zapadu otoka brzo je uhapšena, a ostatak je bio prisiljen kapitulirati između 1879. i 1880. godine. Konačni i potpuni krah revolucionarnih snaga dogodio se u rujnu 1880., kada je sukob i okončan. Iako su Španjolci obećali reforme na Kubi, one nisu realizirane, što će ponovo potaknuti nezadovoljstvo naroda i dovesti do novog konflikta 15 godina kasnije.