Male arhipelaške države u razvoju

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Treća konferencija SDIS zemalja na Samoi 2014.

Male arhipelaške države u razvoju (engl. Small Island Developing States, fr. Petits États insulaires en développement, rus. Малые островные развивающиеся государства, arap. دول جزرية صغيرة نامية, kin. 小岛屿发展中国家, šp. Pequeños estados insulares en desarrollo), poznate i pod engleskim akronimom SIDS, je grupa malih arhipelaških država koje se saočavaju sa sličnim problemima vezanim uz održivi razvoj, malu ali rastuću populaciju, snažnu osetljivost na vanjske promene, golemu zavisnost o vanjskoj trgovini i ranjivost ekološkog sistema. Razvoj ovih zemalja otežan je troškovima komunikacija, energenata i transporta, nestalnim volumenom međunarodnog transporta, disproporcionalno velikom javnom administracijom i infrastrukturom u odnosu na malu populaciju i ograničene šanse za stvaranje takozvanih ekonomija obima u kojima se troškovi proizvodnje smanjuju po pojedinom proizvodu sa povećanom ukupnom proizvodnjom.

SIDS zemlje su po prvi puta prepoznate i priznate kao zasebna grupa među zemljama u razvoju u junu 1992. godine na Zemaljskom samitu Ujedinjenih nacija u Rio de Janeiro-u u Brazilu. 1994. godine sastavljen je i Barbadoški program akcije kako bi asistirao SIDS zemljama u ostvarenju njihovih nastojanja za postizanjem održivog razvoja. „Kancelarija Ujedinjenih nacija Visokog predstavnika za najnerazvijenije zemlje, zemlje u razvoju bez izlaza na more i male arhipelaške zemlje (UN-OHRLLS)“ predstavlja ovu grupu zemalja kao kolektiv u okvirima Ujedinjenih nacija.

Popis SIDS zemalja[uredi | uredi kod]

Mapa SIDS zemalja.

Odeljenje za ekonomska i društvena pitanja Ujedinjenih nacija popisalo je ukupno 57 SIDS zemalja. Te su zemlje podeljene u tri geografska regiona: 1) Karibi, 2) Pacifik i 3) Afrika, Indijski okean, Mediteran i Južno kinesko more. Svaki od navedena tri regiona ima i regionalno koordinaciono telo koja su Karipska zajednica (CARICOM), Forum pacifičkih ostrva (PIF) i Komisija za Indijski okean (COI) u kojima su mnoge SIDS zemlje punopravne članice ili posmatrači i pridruženi članovi. Mnoge, ali ne sve SIDS zemlje su i članice Alijanse malih ostrvskih zemalja osnovane 1990. godine sa ciljem lobiranja i pregovaranja u okvirima UN-a. Konferencija UN o trgovini i razvoju nikada nije uspostavila kriterijume za utvrđivanje službene liste SDIS zemalja već objavljuje skraćeu neslužbenu listu na svojoj web stranici za analitičke potrebe.

Karibi Pacifik Afrika, Indijski okean, Mediteran i Južno kinesko more
Angvila Američka Samoa Bahrein
Antigva i Barbuda Kukova Ostrva Zelenortska Republika
Aruba Federalne Države Mikronezije Komori
Bahami Fidži Gvineja Bisau
Barbados Francuska Polinezija Maldivi
Belize Guam Mauricijus
Britanska Devičanska Ostrva Kiribati São Tomé i Príncipe
Kuba Maršalova Ostrva Sejšeli
Dominika Nauru Singapur
Dominikanska Republika Nova Kaledonija
Grenada Niue
Gvajana Severna Marijanska Ostrva
Haiti Palau
Jamajka Papua Nova Gvineja
Montserrat Samoa
Nizozemski Antili Solomonska Ostrva
Portoriko Istočni Timor
Sveti Kristofor i Nevis Tonga
Sveta Lucija Tuvalu
Sveti Vincent i Grenadini Vanuatu
Surinam
Trinidad i Tobago
Američka Devičanska Ostrva

Vidi još[uredi | uredi kod]