Malankara pravoslavna sirijska crkva

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Malankara pravoslavna sirijska crkva

Osnivač Sv. Toma apostol
Nezavisnost Apostolsko doba
Priznanje Orijentalno pravoslavlje
Primat Baselios Marthoma Didymos I
Sjedište Kottayam, Kerala, Indija
Teritorija univerzalna
Posjedi Ujedinjeni Arapski Emirati, SAD, Kanada, Ujedinjeno Kraljevstvo, Irska, Južna Afrika, Kuvajt, Malezija, Novi Zeland, Njemačka, Švicarska, Oman, Katar, Bahrein, Singapur i Australija,
Jezik Malayalam, engleski, hindi, Konkani, sirijski
Vjernici 3 miliona[1]
Website malankaraorthodoxchurch.in & orthodoxchurch.in

Malankara pravoslavna sirijska crkva, također poznata i kao Indijska pravoslavna crkva je autokefalna drevnoistočne crkve|istočna pravoslavna (drevnoistočna) crkva koja djeluje u indijskoj državi Kerala. Predstavlja jednu od crkva indijske tomokršćanske zajednice, čiji pripadnici tvrde da porijeklo vode od crkve koju je po predaji u 1. vijeku uspostavio Apostol Toma. Crkvu vodi autonomni Katolikos Istoka, ali i dalje održava veze sa Sirijskom pravoslavnom crkvom i njenim poglavarom patrijarhom Antiohije.

Kroz historiju su svi tomokršćani imali isto vodstvo i liturgiju, odnosno bili povezani sa Crkvom istoka sa sjedištem u Perziji. Od 16. vijeka su portugalski jezuiti toj zajednici pokušali nasilno nametnuti latinski obred i puno zajedništvo sa Katoličkom crkvom. Nezadovoljstvo takvim nastojanjima je potaklo najveći dio zajednice da se pridruži arhiđakonu Tomi koji je 1653. položio zakletvu da se nikada neće pokoriti Portugalcima. Dio koji se pridružio Tomi je postao Malankara crkva.

Arhiđakon Toma je crkvu preveo pod jurisdikciju Sirijske pravoslavne crkve. Međutim, sporovi između patrijarha u Antiohiji i lokalnog svećenstva su eksalirali te se godine 1912. se ta crkva podijelila na dva dijela - Malankara pravoslavnu sirijsku crkvu i Jakobitsku sirijsku kršćansku crkvu.

Crkva u teološkom smislu pripada istočnom pravoslavlju i prihvaća alekandrijsku kristologiju, te koristi zapadnosirijski obred.

Shema podjele martomitskih kršćana kroz vijekove

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. [1] from official website

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]