Sunčev medvjed

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Malajski medvjed)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sunčev medvjed
Status zaštite

Status zaštite: Osjetljivi (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Carnivora
Porodica: Ursidae
Rod: Helarctos
Horsfield 1825.
Vrsta: H. malayanus
Dvojni naziv
Helarctos malayanus
(Raffles, 1825.)
Rasprostranjenost sunčeva medvjeda
(smeđa – sada, crna - prije, tamno-siva - prisutnost nije potvrđena)
Sinonimi

Ursus malayanus Raffles, 1821. Helarctos euryspilus Horsfield, 1825.
Helarctos anmamiticus Heude, 1901.

Sunčev medvjed (lat. Helarctos malayanus) je vrsta zvijeri iz porodice medvjeda koji živi u tropskim kišnim šumama jugoistočne Azije.

Izgled[uredi | uredi kod]

Sunčev medvjed

Za razliku od drugih članova svoje porodice, sunčev medvjed ima kratko i glatko krzno, koje je tamnosmeđe ili potpuno crne boje. Na prsima se nalazi žuto-narančasta mrlja u obliku polumjeseca. Područja oko očiju i njuške također su žuto-narančasta. Ima srpaste kandže. Šape su velike i imaju gole tabane, što mu pomaže u penjanju. Uši su male i okrugle, a njuška je crna. Rep je dug 3-7 centimetara.[1] Unatoč tome što je malih dimenzija, sunčev medvjed ima vrlo dug jezik (20-25 centimetara), koji mu služi za uzimanje meda iz košnica[2].

Sunčev medvjed dug je 120-150 centimetara, a to ga čini najmanjim članom porodice medvjeda.[3] Mužjaci su 10-45% veći od ženki[1]. Težina varira između 30 i 70 kilograma[4], dok je visina ramena 60-78 centimetara[5].

Ishrana[uredi | uredi kod]

Ishranu sunčeva medvjeda uglavnom čine beskralježnjaci i plodovi biljaka. Ipak, on je svežder, pa mu je izbor hrane raznovrstan. Jede male kralježnjake, kao što su gušteri, ptice i jaja kornjača. Hrani se također i mladim vrhovima palmi, gnijezdima pčela, bobicama, korijenjem, itd. Ustvari, ovaj medvjed voli jesti preko 100 vrsta kukaca i preko 50 biljnih vrsta[6]. Moćnim kandžama razbija orašaste plodove. Njih koristi i za traženje hrane u drvećima, npr. med, ličinke i termiti. Ima slabo razvijen vid, te hranu otkriva osjetilom njuha.

Način života i razmnožavanje[uredi | uredi kod]

Ne hibernira, pa može dobivati potomke tijekom cijele godine. Spolno zrel postaje s 3-4 godine i u zatočeništvu može doživjeti 30 godina. Ženka okoti jednog ili dva mala medvjeda godišnje. Gestacija traje 96 dana. Mladi medvjed nakon rođenja je težak 300-400 grama, slijepi je i nema krzna. Majka o njemu brine oko godinu i pol. Nakon 1-3 mjeseca može trčati i tragati za hranom u blizini majke.

Noćna je životinja. Danju vrijeme provodi odmarajući na drvećima oko 2-9 metara iznad zemlje. Upravo zato što previše vremena provodi na njima, može uzrokovati ozbiljnu štetu. Poznat je po uništavanju stabala kokosa i kakaovca.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]

Wikivrste ima informacije vezane uz:

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 Brown, Gary (1996). Great Bear Almanac. str. 340. ISBN 1-55821-474-7. 
  2. http://arktofile.net/pages/bear_sun.html
  3. http://animals.nationalgeographic.com/animals/mammals/sun-bear/
  4. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2007-08-11. Pristupljeno 2014-12-29. 
  5. http://animaldiversity.ummz.umich.edu/site/accounts/information/Helarctos_malayanus.html
  6. Frediksson Gabriella, 2001; "Beruang madu." "Sahabat Alam, LORIES. Jan 2001:3–6."