Malajci

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Malajci (nizozemski, Malayo, što dolazi malajskog: Melayu) je naziv za veliki broj srodni naroda koji žive na Malajskom arhipelagu i Malajskom poluotok u Jugoistočnoj Aziji.

Oni predstavljaju dominantnu etničku grupu u Maleziji, Indoneziji, Bruneju, Filipinima i Istočnom Timoru; to područje zajedno sa Singapurom čini Malajski arhipelag.

U Singapuru su Malajci manjina jer veliki dio stanovništva čine nedavni kineski i južnoazijski imigranti i njihovi potomci. Također, iako tehnički nije dio Malajskog arhipelaga, najjužniji dio Tajlandaregija Pattani — je uglavnom nastanjena Malajcima. Oni su potomci migranata sa susjednih otoka Malajskog arhipelaga koji su kasnije uspostavili kraljevstvo Pattani, jedan od mnogih islamskih sultanata stvorenih tokom islamske ekspanzije u Jugoistočnu Aziju.

Malajce se tradicionalno klasificira kao dio mongoloidne rase, zajedno s ostalim azijatskim narodima kao što su Kinezi, Japanci, Korejci, Mongoli, Tajlanđani, Vijetnamci itd.

Malajci su lingvistički povezani s polinezijskim i mikronezijskim grupama na centralnom Pacifiku, s obzirom da pripadaju velikoj austronezijskoj porodici jezika. Postoje dokazi koji ukazuju da Polinežani i Mikronežani potiču - barem djelomično - od moreplovaca malajske rase, te Melanežana. Malajci imaju crnu kosu te osu obično tamnije boje kože, odnosno tamnosmeđe na južnijim dijelovima Malajskog arhipelaga.

Povezano[uredi - уреди | uredi izvor]