Making Love

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Making Love
ŽanrDrama
RežijaArthur Hiller
ProdukcijaAlan J. Adler
Daniel Melnick
ScenarioA Scott Berg (priča)
Barry Sandler
UlogeMichael Ontkean
Kate Jackson
Harry Hamlin
MuzikaLeonard Rosenman
Premijera1982.
JezikEngleski jezik
Trajanje113 min.
DržavaSjedinjene Američke Države SAD
Kompanija
Distributer20th Century Fox
Making Love na Internet Movie Database

Making Love je film Arthura Hillera po scenariju A Scott Berga i Barry Sandlera o oženjenom muškarcu koji se suočava sa svojom homoseksualnošću i o ljubavnom trouglu koji se razvija između njega, njegove supruge i muškarca sa kojim je on u vezi. Glavne uloge igraju Kate Jackson, Harry Hamlin i Michael Ontkean.

Radnja[uredi | uredi kod]

Zack Elliot (Michael Ontkean) je uspešni mladi lekar, koji je već osam godina u braku sa Claire (Kate Jackson, jednako uspešnom televizijskom producentkinjom. Njih dvoje su srećni u braku i dele jednaku strast prema muzici Gilbert i Sullivana i poeziji Rupert Brookea, u koju ih uvodi starija komšinica i prijateljica Winnie Bates (Wendy Hiller). Kupuju veliku kuću i žele da dobiju dete, koje će nazvati Rupert. Međutim, ono što Claire ne zna jeste Zackova borba sa svojim osećanjem privlačnosti prema muškarcima. On počinje redovno da odlazi u gej barove u West Hollywoodu za vreme pauze za ručak.

U njegovu ordinaciju dolazi Bart (Harry Hamlin), mladi pisac, koji vodi prilično hedonistički život i koji često menja partnere. Zack i Bart odlaze zajedno na ručak, osećajući uzajamnu privlačnost, mada je još uvek ne saopštavaju jedan drugom. Par dana kasnije Zack poziva Barta na večeru. Nakon večere, u Bartovoj kući, Bart priznaje da je gej, dok se Zack još uvek izjašnjava kao "radoznao". Te noći njih dvojica imaju seks, Zackovo prvo seksualno iskustvo sa muškarcem. Nakon seksa Zack želi da prenoći kod Barta, ali Bart, sledeći svoju ustaljenu šemu, ga otera. Sledećeg dana Zack dolazi da se suprotstvai Bartu zbog njegovog straha od intimne veze i odlučuju da provedu zajedno vikend.

Kada Claire ode na poslovni put u New York, Zack provodi vreme kod Barta. Zack kaže Bartu da ga voli, što natera Barta da ga ponovo odgurne od sebe. On shvata da voli Zacka, ali da nije spreman za tu vrstu posvećenosti kakvu Zack očekuje. Bart se poslednji put u filmu prikazuje kako nastavlja da traži partnere u klubovima.

Zack priznaje Claire da ga privlače muškarci, na šta ona loše odreaguje i Zack napušta kuću. Nekoliko dana kasnije, preturajući po njegovoj odeći, Claire nalazi adresu muškarca koga je Zack nekada pokupio i odlazi da razgovara sa njim. U tom razgovoru Claire shvata da gejevi mogu da budu srećni. Pokušava da nađe Zacka i da ga nagovori da nastave da žive zajedno, ali Zack je uverava da to ne bi bilo pošteno ni prema jednom od njih i saopštava joj da odlazi u New York, gde je dobio posao.

Film se završava sa scenom koja se dešava nekoliko godina kasnije. Zack živi u stabilnoj vezi sa muškarcem u New Yorku. Claire se ponovo udala i dobila je sina, koga je nazvala Rupert. Njih dvoje se sreću na sahrani Winnie Bates u Los Angelesu. U razgovoru potvrđuju da su oboje srećni i zadovoljni svojim životima i svojim novim partnerima, ali i da imaju i dalje nešto što ih povezuje.

Tokom filma Bart i Claire imaju nekoliko mini-monologa u kojima se obraćaju direktno publici pričajući o događajima i osećanjima u vezi sa scenama koje su se upravo prikazale.

Teme[uredi | uredi kod]

Mkaing Love je prva mainstream hollywoodska drama koja se bavila temama homoseksualnosti, coming outom i uticajem koji na brak ima neraskrivena homoseksualnost. Film prikazuje dve varijante tzv. "gej životnog stila": Zack koji želi da ima monogamnu i stabilnu vezu sličnu heteroseksualnom braku i Bart, koji želi da živi promiskuitetnim životom i nezainteresovan je da uđe u stabilnu vezu.

Film, takođe, dotiče pitanje žene pred koju se stavlja izbor građenja karijere ili rađanja deteta. Na kraju filma prikazuje se da Claire ima dete, ali ostaje nejasno da li i dalje radi.

Kritike i reakcije[uredi | uredi kod]

Making Love je jedan od nekoliko mainstream hollywoodskih filmova koji su se pojavili 1982. godine, koji se bave homoseksualnošću sa tolerantnim ili pozitivnim stavom. Drugi filmovi su Personal Best, Victor/Victoria i Partners. Vito Russo u svojoj knjizi The Celluloid Closet navodi da su straight kritičari film ocenili kao dosadan, a da su ga gej kritičari hvalili zbog tema kojima se bavi, kao i načinom na koji te teme obrađuje. Making Love je imao veoma dobar start na box office-u, ali je zbog loših kritika posećenost bioskopa opala u kasnijim nedeljama.

Film je nominovan za Zlatni globus za najbolju originalnu pesmu.

DVD izdanje[uredi | uredi kod]

DVD filma je izdat 7. februara, 2006. godine.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]