Mahmut Bušatlija

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Mahmut Bušatlija Buš)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
MAHMUT BUŠATLIJA
Profesijastudent prava
Član KPJ od1937.
Učešće u ratovimaNarodnooslobodilačka borba
Narodni heroj od26. jula 1945.

Mahmut Bušatlija Buš (19151941), učesnik Narodnooslobodilačke borbe i narodni heroj Jugoslavije.

Biografija[uredi | uredi kod]

Rođen je 17. februara 1915. godine u Bugojnu.

Vođe revolucionarnog studentskog pokreta (Beograd, 1936): Radivoje Radović, NN, Vjekoslav Crvlje, Milinko Kušić, NN, Dragoslav Dodić, Jelena Popović, Mahmut Bušatlija (pozadi), Muhamed Musić, Veljko Vlahović, NN, Ivo Lola Ribar, Rifat Burdžović.

Pre Drugog svetskog rata je studirao na Pravnom fakultetu u Beogradu. Bio je jedan od organizatora i rukovodilaca revolucionarnog studentskog pokreta na Beogradskom univerzitetu. Bio je član Uprave Udruženja bosanskohercegovačkih studenata „Petar Kočić“.

Član Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) je od 1937. godine, a od 1939. je bio član rukovodstva Univerzitetskog komiteta KPJ.

Učesnik Narodnooslobodilačke borbe je od 1941. godine. Posle Majskog savetovanja CK KPJ, 1941. godine, rukovodio je Vojnom komisijom koja je bila formirana pri Pokrajinskom komitetu KPJ za Bosnu i Hercegovinu. U tom svojstvu bio je jedan organizatora priprema za oružani ustanak u Bosni i Hercegovini - obilazio je partijske organizacije u Bosanskoj krajini, centralnoj i istočnoj Bosni.

Krajem leta 1941. godine politički je delovao u istočnoj Bosni. Prilikom izvođenja jedne grupe ilegalaca, iz Tuzle u Majevički partizanski odred, 16. oktobra 1941. godine, Mahmut je upao u ustašku zasedu, kod Gornje Tuzle. U okršaju s ustašama bio je teško ranjen i zarobljen. Umro je sutradan 17. oktobra u tuzlanskoj bolnici.

Posle oslobođenja, njegovi posmrtni ostaci su sahranjeni u Grobnici narodnih heroja u spomen-parku Vraca, na planini Trebeviću, kod Sarajeva.

Ukazom Predsedništva Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ), 26. jula 1945. godine, među prvim borcima Narodnooslobodilačke vojske, proglašen je za narodnog heroja.

Literatura[uredi | uredi kod]

Partizanska spomenica 1941. Segment isključivo posvećen Narodnooslobodilačkoj borbi.