Magical Mystery Tour (album)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Omot albuma "Magical Mystery Tour"

Magical Mystery Tour je televizijski film i album čuvene britanske muzičke grupe Bitlsi, objavljen u novembru 1967. Projekat je kulminacija veoma kreativnog psihodeličnog perioda grupe, obeleženog učestalim korišćenjem LSD-a od strane članova benda i menadžera Brajana Epstajna.

Istorija projekta

[uredi | uredi kod]

Posle albuma Sgt.Pepper's Lonely Hearts Club Band i smrti menadžera Brajana Epstajna, Pol Makartni je želeo da snimi film baziran na Bitlsima i njihovoj muzici. Radnja filma, ako je uopšte ima, vrlo je jednostavna: više "običnih" ljudi (uključujući ujaka Džona Lenona Čarlija i tetku Ringa Stara) putuju turističkim autobusom i doživljavaju razne "magične" avanture, u maniru psihodeličnog romana "Meri Pranksters" Kena Kizija. Iako je film pun nadrealnih scena, ispostavilo se da u njemu nema nikakvih magičnih avantura, bar ne kako je zamišljeno originalnim konceptom.

Film je prikazan dva puta 1967.godine na BBC-jy u vreme Božićnih praznika, i po mišljenju kritike i publike odmah je proglašen za potpuni promašaj. Na takav "uspeh" filma je, između ostalog, uticao i sam termin prikazivanja, kao i činjenica da je prikazan u crno-beloj tehnici. Zanimljivo je da su ga neki poznati filmski reditelji kao što je Stiven Spilberg kasnije označili kao film koji je imao veliki uticaj na njihov filmski izraz. Sve u svemu, Magical Mystery Tour je treći film Bitlsa, i do danas ostaje njihov najkontroverzniji i najneuspešniji film.

Sa druge strane, album (koji je za razliku od prethodnih koji su snimani u "Abbey Road" studiju, sniman u "Apple" studiju) se u Velikoj Britaniji pojavio kao dupla EP ploča nekoliko meseci posle Sgt.Peppers Lonely Hearts Club Band, 8. decembra 1967.i na njoj se nalazi šest originalnih pesama koje se mogu čuti u filmu.

Američko izdanje je drugačije od britanskog, pojavilo se 27. novembra 1967. kao LP ploča. Capitol Records nije čekao da iz Londona stignu originalne stereo matrice, već je, da bi se album pojavio na vreme u Americi, koristio stereo simulator na mono master trakama. U svakom slučaju, naizgled slučajni redosled pesama pokazuje Bitlse na kreativnom vrhuncu.

Prva strana LP-ja je identična sa engleskim EP izdanjem, i pravi je primer muzike psihodelične ere: "Magical Mystery Tour" kao veliki fanfarični uvod, Makartnijeva "Fool on the hill", instrumental "Flying" (jedan od dva instrumentala Bitlsa, prvi je zaboravljeni i manje zapaženi "Cry for shadow") koji dočarava atmosferu albuma, "Blue Jay Way" - Harisonova psihodelična himna, "Your Mother Should Know" - pesma bez naročitog teksta, ali i najveselija na albumu, i kao vrhunac, najzanimljivija "I Am the Walrus", Lenonovo remek-delo, pesma u kojoj se meša bar desetak motiva - Kerolov morž iz "Alise u zemlji čuda", tužne slike iz detinjstva, dečije pesme, krici iz rata, moržov zvuk, televizija, policijska sirena... Ova pesma, koju je Lenon napisao pod uticajem LSD-a, potpuno je remek delo i sam Lenon je kasnije izjavljivao da je to jedna od pesama na koju je ponosan.

Na drugoj strani se nalaze ranije snimljene pesme iz tog perioda koje nisu našle mesta na prethodnim izdanjima: "Hello Goodbye", Lenonova "Strawberry Fields Forever" i Makartnijeva "Penny Lane" predstavljaju psihodeličnu remininsenciju detinjstva,, "Baby you`re a Rich Man" je prva pesma sniljena za album i film "Yellow Submarine" koji će se pojaviti godinu dana kasnije, i album zatvara himna Jednog Sveta i same psihodelične ere, "All You Need is Love" prvi put emitovane uživo na mondoviziji-prvom svetskom satelitskom prenosu, koji su direktno prenosile sve TV stanice na svetu 25. juna 1967.

Pošto je američko izdanje bilo popularnije, izdvačka kuća EMI je sredinom 70-ih odlučila da i u Velikoj Britaniji izda američku verziju albuma sa 11 pesama.