Madeleine Smith

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Madeleine Smith na novinskoj ilustraciji.

Madeleine Hamilton Smith (29. mart 1835 – 28. april 1928) bila je kćer uglednog škotskog arhitekta i pripadnica otmjenog društva u Glasgowu, poznata kao optuženica za ubistvo na procesu koji je stekao nadimak "suđenje stoljeća".

Smith je kao mlada djevojka godine 1855. otpočela tajnu, ali stratstvenu ljubavnu vezu sa Pierreom Emileom L'Angelierom, mladim bolničarem porijeklom sa Kanalskih Otoka. Dvoje ljubavnika su se relativno rijetko susretali, ali su često izmjenjivali pisma u kojima je Smith obećala da će se udati za L'Angeliera. U međuvremenu su Smithini njeni roditelji pronašli "prikladnog" zaručnika u liku Williama Harpera Minnocha, koji je, poput nje, pripadao glasgowskoj višoj klasi. Smith je zbog toga u februaru 1857. zatražila od L'Angeliera da joj vrati pisma; on je to odbio učiniti i umjesto toga zatražio da se smjesta uda za njega, inače će objaviti pisma i izazvati skandal. Nedugo potom je Smith viđena u glasgowskoj apoteci kako nabavlja velike količine arsena. 23. marta 1857. je L'Angelier umro od trovanja arsenom.

Tokom istrage je policija pronašla pisma te je Smith osumnjičena, a potom optužena za zločin. Na suđenju ju je branio John Inglis, jedan od najuglednijih škotskih pravnika. Optužnica se uglavnom temeljila na indicijama, odnosno posrednim dokazima, i tome da je Smith imala očigledan motiv za zločin. Kada je porota donijela presudu, primijenila je specifičan institut škotskog prava odnosno Smith proglasila "nedokazano krivom" (unproven), tj. izrazila uvjerenje da je kriva, ali da optužba nije donijela dovoljno dokaza za osuđujuću presudu.

Madeliene Smith je nakon presude napustila Glasgow, došla u London i godine 1861. se udala za umjetničkog agenta Georgea Wardlea, kome je rodila sina i kćer. Neko vrijeme je bila aktivna u Fabijanskom društvu. Nakon što se rastala od supruga, otišla je u New York, gdje je i umrla.

Slučaj Madeleine Smith je postao izvor inspiracije za britanske književnike, uključujući Wilkieja Collinsa i njegov roman The Law and the Lady iz 1875. godine. Kasnije je postao predmetom dramatizacija na televiziji, a godine 1950. je David Lean režirao film Madeleine gdje je naslovni lik tumačila Ann Todd.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]