Mađarska plemena

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Mađarska plemena (mađ. magyar törzsek) su bili osnovna politička jedinica u kojoj su živeli Mađari do dolaska na prostore Panonske nizije i osnivanja mađarske države.

Sedam plemena[uredi | uredi kod]

Samo praporeklo i nastanak plemenske konfederacije kod Mađara nema pisanih dokaza, ali se zna da je podela na sedam plemena (Hétmagyar) već bila tokom druge polovine 9. veka.

Imena tih sedam plemena su bila:

Vođe ovih plemena, plemenski veziri Mađara su bili:

Zajednica plemena, konfederacija, je bila predvođena od strane dva poglavara, duhovnog vođe-kende (kende) i vojnog vođe-đule (gyula). Poglavar ili Veliki vezir je bio biran od strane vođa, vezira, sedam plemena ili od strane Velikog kana Hazara, pod čijim su velikim bili uticajem.

Sedam mađarskih plemena su se oko 862. godine odvojila od Hazara

Udruživanje sa Kabarima[uredi | uredi kod]

Nešto pre 881. godine, tri kabarska plemena su se pobunila protiv vrhovne vlasti hazarskog Velikog kana, koji ju je ugušio. Posle poraza, tri Kabarska plemena su napustili Hazarsko carstvo i pridružili se mađarskoj konfederaciji plemena.

Pošto su Kabari bili vešti ratnici, služili su kao prethodnica i zaštitno krilo mađarima u slučaju sukoba sa nekim drugim plemenima.

Izvori[uredi | uredi kod]

  • Korai Magyar Történeti Lexikon (9-14. század), főszerkesztő: Kristó, Gyula, szerkesztők: Engel, Pál és Makk, Ferenc (Akadémiai Kiadó, Budapest, 1994)
  • Kristó, Gyula: A Kárpát-medence és a magyarság régmúltja (1301-ig) (Szegedi Középkortörténeti Könyvtár, Szeged, 1993)
  • Magyarország Történeti Kronológiája I. – A kezdetektől 1526-ig, főszerkesztő: Benda Kálmán (Akadémiai Kiadó, Budapest, 1981)

Reference[uredi | uredi kod]