M/T Vladimir Nazor

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
M/T Vladimir Nazor
Trajekt Vladimir Nazor u Zadru
Trajekt Vladimir Nazor u Zadru
Državna pripadnost:
Hrvatska
Hrvatska zastava
Naručitelj Jadrolinija
Brodogradilište Titovo brodogradilište, SR Hrvatska
Porinuće 1986.
Stavljen u službu 1986.
Povučen iz službe 1991. (privremeno, nakon napada JNA na Split)
Status u službi
Karakteristike
Dužina 87,5 m
Širina 14 m
Gaz 3,01 m
Brzina 12,5 čvorova
Kapacitet
  • kapacitet putnika: 450 osoba
  • kapacitet vozila: 70 automobila
  • Napomene IMO broj: 8108406

    M/T Vladimir Nazor je trajekt za lokalne linije. U sastavu je flote najvećeg hrvatskog brodara Jadrolinije. Ime je dobio po poznatom hrvatskom pjesniku Vladimiru Nazoru. Kapaciteta je oko 450 osoba, te oko 70 automobila.

    Izgrađen je 1986. u Titovom brodogradilištu (danas Kraljevica) i iste godine je pušten u promet. Gradio se za potrebe tvornice DINA Petrokemija, a trebao je prevoziti željezničke vagone. Nedugo poslije, projekt propada, pa brodogradilište postiže dogovor sa Jadrolinijom. Uklanjaju se tračnice, te je trajekt spreman za putnike. U prvim je godinama najčešće održavao linije u splitskom okružju. Plovio je za Supetar, Stari Grad, Vis, no najčešće za Supetar.

    Ovaj je trajekt poznat po tome što je on, uz Bartola Kašića, jedini trajekt na splitskom području koji je bio oštećen u napadu Jugoslavenske mornarice na Split, u studenom 1991. godine. Trajekt je bio propucan, a poginula su i dva člana posade: Dinko Maras i Jure Kalpić. Još nekoliko članova posade je bilo ozlijeđeno.

    M/T Vladimir Nazor je na liniju Split-Supetar, plovio do 2002. jer je godinu kasnije došao M/T Tin Ujević. Od tada do srpnja 2010. trajekt je plovio na relacijama zadarskog okružja, najčešće na relaciji Zadar-Brbinj. Već prvog dana mjeseca srpnja 2010. trajekt je premješten na liniju Ploče-Trpanj, čime je zamijenio trajekt M/T Pelješčanku i povećao protočnost linije. Naime, tada je nadograđena luka u Trpnju, čime je omogućeno pristajanje većih trajekata.