Louvre

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Luvr)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Muzej Louvre
Pogled na Muzej Louvre
Osnovan 1793.
Lokacija Palais Royal, Musée du Louvre, 75001 Pariz, Francuska
Tip muzeja slike, skulpture, tekstil, primjenjena umjetnost
Izlošci 65.300
Javni prijevoz Palais Royal – Musée du Louvre
Direktor Jean-Luc Martinez
Kustosi Marie-Laure de Rochebrune
www.louvre.fr

Muzej Louvre (Musée du Louvre), lociran u Parizu, je jedan od najvećih i najpoznatijih muzeja na svijetu. Zgrada muzeja, bivša kraljevska palača, se nalazi u centru Pariza, nedaleko od rijeke Seine. Centralno dvorište zgrade, u kome se danas nalazi staklena piramida, leži na osi avenije Champs-Élysées i time formira nukleus Pariza (Axe historique). Dio kraljevske palače Louvra je prvi put kao muzej otvoren javnosti 8. novembra 1793., za vrijeme Francuske revolucije.

Izgrađen u obliku potkovice, Louvre je predstavljao najdužu zgradu u Evropi, koja se protezala dalje od tri Eiffelove tornja položene u nizu, jedna iza druge. U njemu se nalazi 65,300 umetničkih djela, a procjenjuje se da bi posjetiocima trebalo pet nedelja da bi na odgovarajuci način mogli vidjeti sva djela.

Muzej Louvre sa Piramidom

Novi ulaz u muzej Louvre, La Pyramide, postao je gotovo isto toliko popularan kao i sam muzej. Piramidu je dizajnirao američki arhitekta rođen u Kini I.M. Pei., a izgradnju je naručio pokojni francuski predsjednik Miteran.

Izgradnja palače Louvre započeta je 1204. godine, a prerađivan i dograđivan je sve do 1848. Louvre je bio dvorac, a krajem XVII veka ga zamenjuje Versaj dok se Louvre pretvara u muzej (1791). Dvorac je nekadašnja rezidencija francuskih kraljeva, a mnogi vladari su ga tokom narednih vekova dograđivali i menjali, naročito za vreme vladavine Luja XIV. Na Louvru je radilo više značajnih arhitekata (Lesko, Di Serso, Lemersje, Le Vo, Pero, Viskonti, Gužon i dr.).

Ovaj muzej sadrži jednu od najbogatijih umetničkih zbirki na svetu. Vrlo bogate muzejske kolekcije podeljene su na 6 odeljaka: egipatski, orijentalni, grčki i rimski antikviteti, slike, skulpture, umetnički predmeti. Sam Louvre ima 3 krila: Rišelje, Viši i Denon.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]