Luo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostala značenja, vidi Luo (razvrstavanje).
Muzičari Luoa

Luo je naziv za etničku skupinu nilotskog porijekla koja živi na obalama Viktorijinog jezera i obližnjim područjima Kenije.

Luo govore dhuolo jezikom, koji pripada zapadnonilotskim jezicima. Njihov tradicionalni način života uključuje egalitarizam, zbog čega su Luo posebno ponosi. Jedna su od rijetkih istočnoafričkih etničkih skupina koji ne provode ritualno obrezivanje muškaraca, ali su sve donedavno imali običaj dječacima izbijati šest prednjih zuba u ritualu inicijacije.

Luo su se kao nomadi doselili iz Sudana u Ugandu u 15. vijeku, ali su postepeno od strane Bantu plemena potisnuti na istok u Keniju. S druge strane, Luo su ostavili trag u luo jezicima koji se govore u Ugandi, a s vremenom su se počeli i miješali s Bantu plemenima.

Nakon što je 1915. posjetio Kampalu, poglavica Luoa je bio tako impresioniran britanskim tehnološkim dostignućima i načinom života da je poslije nastojao svoje suplemenike nagovoriti da preuzmu zapadnjačke običaje. Rezultat tih napora bio je u tome da su Luo bili najnaprednija i najobrazovanija od svih kenijskih etničkih skupina, ali i prva koja je stekla nacionalnu svijest te poslije prednjačila u borbi protiv britanske kolonijalne vlasti. Luo su pak od konca 20. vijeka teško stradali od epidemije AIDS-a koja je upravo na njihovom području imala najvidljivije ekonomske posljedice, pa je nekoć jedan od najbogatijih dijelova Kenije danas postao jedan od siromašnijih.