Cincinat

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Lucius Quinctius Cincinnatus)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Lucije Kvinkcije Cincinat (Lucius Quinctius Cincinnatus) (519. p.n.e. – 430. p.n.e.?) bio je statorimski političar koji je služio kao konzul godine 460. pne. i diktator godine 45. p.n.e. i 439. p.n.e.[1], a nakon smrti je bio slavljen kao uzor vrline za sva kasnija rimska pokoljenja.

Politička karijera[uredi | uredi kod]

Iako ne postoje podaci o njegovom porijeklu, po bogatstvu i razmišljanju Cincinat je spada u bogatiji dio rimskog društva tako da u prvom dijelu političke karijere on se bori protiv povećanja prava siromašnijeg dijela rimskog stanovništva, tj. plebejaca. To razmišljanje je dijelio sa svojim sinom Kvintom koji će 461. godine p.n.e. biti optužen za napade na stranku plebejaca. Kako bi mu sin suđenje dočekao na slobodi, Cincinat daruje novčane garancije koje rezultuju bijegom Kvinta na područje Etruščana i gubitkom većine Cincinatovog bogatstva nakon čega se on povlači na svoju farmu samo da bi s nje bio pozvan da vrši dužnost zamjenskog konzula za 460. godinu p.n.e.

Diktator[uredi | uredi kod]

Po završetku mandata Cincinat se ponovno vraća u penziju radeći kao seljak na svojoj farmi sve do rimske vojne katastrofe 468. godine p.n.e. kada se rimska vojska našla pod opsadom naroda Ekve. U ovoj kritičnoj situaciji koristeći tadašnje zakone rimski senat je donio odluku o njegovom postavljanju za diktatora nakon čega su poslali delegaciju do Cincinata pošto je potreban državi. Prihvaćajući dužnost Cincinat je organizirao drugu vojsku, pobjedio Ekve u bici kod Mons Algidusa, zaključio mir i podnio ostavku kako bi se vratio na svoju farmu.

Iz mirnog života rimski senat će ga ponovno pozvati kako bi izvršio svoju dužnost i ponovno postao diktator tokom krize s predstavnikom plebejaca Spurijem Melijem. U svojstvu diktatora Cincinat je pozvao Melija da objasni svoje postupke, a kada je on to odbio 439. p.n.e. bio je osuđen na smrt i pogubljen. Po završetku krize Cincinat je podnio ostavku na položaj diktatora.

Ugled[uredi | uredi kod]

Cincinata su Rimljani smatrali jednim od svojih ranih heroja i uzorom rimske vrline i jednostavnosti. Njegovo povlačenje s apsolutne vlasti u trenutku nakon što je kriza prošla se dan-danas navodi kao primjer dobrog vođstva, služenja opštem dobru, građanske vrline i skromnosti. Tokom američkog rata za nezavisnost Cincinatovo držanje će biti uzeto kao uzor na novu republiku tako da će osim "svog" grada u Italiji biti u SAD stvoreni gradovi Cincinnati u New Yorku i Cincinnati, Ohio, kao i Cincinnati udruženje.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. N.S. Gill. „Lucius Quinctius Cincinnatus”. About.com. Pristupljeno 25. 08. 2008. 

Primarni izvori[uredi | uredi kod]

  • Livije, Ab Urbe Condita, iii. 26-29
Project Gutenberg version of Ab Urbe Condita
Prethodi:
Publius Valerius Publicola i Gaius Claudius Inregillensis Sabinus
Konzul (Suffect) Rimske Republike
zajedno s Gajem Klaudijem Inergilensisom Sabinom
460. pne.
Slijedi:
Quintus Fabius Vibulanus i Lucius Cornelius Maluginensis Uritinus