Lucije Postumije Albin (konzul 234. i 229. pne.)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostale članove ovog roda, v. Postumia (gens). Za ostale Postumije s cognomenom "Albus" ili "Albinus", v. Albinus (cognomen).

Lucije Postumije Albin (Lucius Postumius Albinus ili Lucius Postumius A.f. Albinus, ? - 215. pne.) bio je rimski političar i vojskovođa iz doba drugog punskog rata. Pretpostavlja se da je bio sin Aula Postumija Albina.[1] a da mu je istoimeni Lucije Postumije Albin bio sin ili nećak.

Tri puta je izabran za Rimski konzul|konzula - 234. pne., 228. pne. i 215. pne. Prikikom drugog mandata je vodio pohod protiv ilirske kraljice Teute. Iako je on završio pobjedom, Albin pri povratku nije slavio trijumf.

Godine 216. pne. je kao pretor za vrijeme drugog punskog rata vodio dvije legije protiv keltskog naroda Boji. Za vrijeme pohoda je u odstustvu izabran za konzula, međutim nije uspio vratiti se u Rim i preuzeti dužnost. Za vrijeme prolaza kroz Litanu Silvu u Cisalpijskoj Galiji su Boji njegovu vojsku uhvatili u zasjedu. Albin je pokušao pobjeći preko jednog mosta, ali su ga tamo dočekala pojačanja Boja i uništila ga zajedno s vojskom. Albinu je odrezana glava, a potom su njegovu lubanju Boji optočili zlatom te je koristili u ritualne svrhe.

Napomene[uredi | uredi kod]

  1. Smith, William (1867), „Lucius Postumius Albinus (11)”, Smith, William, Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, 1, Boston: Little, Brown and Company, pp. 91, arhivirano iz originala na datum 2013-02-16, pristupljeno 2010-01-05 

Izvori =[uredi | uredi kod]

  • Livy, History of Rome, Rev. Canon Roberts (translator), Ernest Rhys (Ed.); (1905) London: J. M. Dent & Sons, Ltd.
  • Polybius, Histories, Evelyn S. Shuckburgh (translator); London, New York. Macmillan (1889); Reprint Bloomington (1962).
Prethodi:
Titus Manlius Torquatus i Gaius Atilius Bulbus
Konzul Rimske Republike
zajedno sa Spurijem Karvilijem Maksimom Rugom
234. pne.
Slijedi:
Quintus Fabius Maximus Verrucosus i Manius Pomponius Matho
Prethodi:
Marcus Aemilius Barbula i Marcus Junius Pera
Konzul Rimske Republike
zajedno s Gnejem Fulvijem Centemalom
229. pne.
Slijedi:
Spurius Carvilius Maximus Ruga i Quintus Fabius Maximus Verrucosus
Prethodi:
Gaius Terentius Varro i Lucius Aemilius Paullus
Konzul Rimske Republike
zajedno s Tiberijem Sempronijem Grakhom
215. pne.
Slijedi:
Tiberius Sempronius Gracchus i Marcus Claudius Marcellus (Suffect)