Lucije Kalpurnije Pizon Licinijan

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Lucije Kalpurnije Pizon Frugi Licinijan (Lucius Calpurnius Piso Frugi Licinianus, 38 - 15. januar 69) bio je rimski aristokrat poznat kao usvojeni sin i prezumptivni nasljednik cara Galbe.

Licinijanovi biološki roditelji su bili carski konzul Marko Licinije Kras Frugi i Skribonija, a sam Licinijan je posljednji poznati neposredni potomak znamenitog trijumvira Marka Licinija Krasa. O Licinijanovom životu se ne zna gotovo ništa sve do Godine četiri cara, odnosno 10. januara 69. kada je car Galba, čuvši o pobuni Vitelijevih legija u Gornjoj Germaniji, odlučio ojačati svoj položaj posvojivši Licinijana i tako ga učinivši svojim nasljednikom. Licinijan je to učinio na prijedlog svog pretorijanskog komandanta Kornelija Lakona, kao i zbog toga što je "zgodni i dobro odgojeni" Licinijan u Rimu uživao reputaciju časnog čovjeka. Prije toga je konzul Tit Vinije za nasljednika predložio Otona, ali Galba je smatrao kako je "zbog lošeg morala" Oton previše sličan omraženom Neronu.

Oton, koji je očekivao da bude imenovan za nasljednika, bio je šokiran i razbješnjen Galbinom odlukom. Stoga je odlučio ubiti i Galbu i Licinijana. 15. januara je Galba ubijen na ulici, ali se hrabri centurion po imenu Sempronije Denso naoružan bodežom odupro napadačima i omogućio Licinijanu da se skloni u hramu Vestalki. Ubice, međutim, nisu poštovale azil svetišta, te su odatle izvukli Licinijana i ubili ga na ulici. Poslije su se čak 123 čovjeka prijavila Otonu zbog navodnog sudjelovanja u ubistvu Galbe i Licinijana. Kada je nešto kasnije na vlast u Rimu Vitelije, svi ljudi sa te liste su pogubljeni.

V. također[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]