Lucije Emilije Paul (konzul 219. pne.)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Lucije Emilije Paul ili Paulo (Lucius Aemilius Paullus, ? - 216. pne.) je bio rimski političar i vojskovođa iz doba drugog punskog rata.

Poticao je iz stare i ugledne patricijske porodice Emilija. Godine 219. pne. je prvi put izabran za konzula te je vodio rimsku flotu na pohod preko Jadrana u drugom ilirskom ratu. Tada je zauzeo Faros i porazio Demetrija Hvaranina. Nakon tog pohoda mu je priređen trijumf. Iste je godine, međutim, zajedno sa svojim kolegom Markom Livijem Salinatorom optužen za pronevjeru ratnog plijena, odnosno pri diplomatskoj misiji za Kartaginu. Paulo je, za razliku od Salinatora, tom prilikom proglašen nedužnim.

Nakon izbijanja drugog punskog rata i serije rimskih poraza, godine 216. pne. je po drugi put izabran za konzula kako bi pokušao zaustaviti Hanibala. Kolega mu je bio Gaj Terencije Varon koji je smislio plan koji će dovesti do bitke kod Kane. Paul, koji se tom planu protivio, svejedno je sudjelovao u bitci koja je završila najvećom vojnom katastrofom u rimskoj historiji. On je tada, za razliku od Varona, poginuo. Tradicija navodi kako je poginuo herojski, odbivši ponuđenog konja s kojim je mogao pobjeći s bojišta i ostaviti svoje opkoljene vojnike na cjedilu.

Paulov je sin bio znameniti vojskovođa i političar Lucije Emilije Paul Makedonac, a kći Emilija Tercija se udala za Scipiona Afrikanca.


Političke funkcije
Prethodi:
Lucius Veturius Philo i Gaius Lutatius Catulus
Konzul Rimske Republike
zajedno s Markom Livijem Salinatorom
219. pne.
Slijedi:
Publius Cornelius Scipio i Tiberius Sempronius Longus
Prethodi:
Gnaeus Servilius Geminus i Marcus Atilius Regulus (Suffect)
Konzul Rimske Republike
zajedno s Gajem Terencijem Varonom
216. pne.
Slijedi:
Tiberius Sempronius Gracchus i Lucius Postumius Albinus