Lucije Antonije (brat Marka Antonija)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Drugi Lucije Antonije je bio unuk Marka Antonija.
Lucius Antonius

Lucije Antonije (Lucius Antonius, 1. vijek pne.) bio je rimski političar iz doba kraja Republike, najpoznatiji kao brat trijumvira Marka Antonija.

Lucije je bio sin rimskog političara Marka Antonija Kretika i Julije Antonije. Imao je dva brata - Marka i Gaja. Slično kao i Marko, mladost je proveo kockajući se i opijajući se. Kao pristaša svog brata, a posredno i Cezara, godine 44. pne. je postao narodnim tribunom. Na strani brata je sudjelovao u mutinskom ratu.

Godine 41. pne. je, za vrijeme Drugog trijumvirata, postao konzul. Za vrijeme mandata mu je brat boravio na Istoku. Markova supruga Fulvija, koja je bila u Rimu, je pak došla u sukob s trijumvirom Oktavijanom. Nastojeći se riješiti Oktavijana i omogućiti mužu da sam zavlada rimskom državom, nagovorila je Lucija da podigne osam legija i zbaci Lepida koji je kao trijumvir vladao u Rimu. Taj ustanak je prerastao u kratkotrajni građanski rat kada je Oktavijan organizirao protivudar uz pomoć trupa iz Španije. Fulvija i Lucije su bili priisljeni bježati u Peruziju gdje su zimu 41/40. pne. proveli pod opsadom. Ona je završena predajom nakon koje je Oktavijan, iz obzira prema Marku Antoniju, i Fulviji i Luciji poštedio život. Fulvija je otišla u Sikion u izgnanstvo, a Lucije je poslan kao guverner u Hispaniju. Što se poslije dogodilo s njim nije poznato.

Izvori[uredi | uredi kod]

  • Appian, Bellum Civile, v. 14 ff.
  • Dio Cassius xlviii. 5-14.
  • Suetonius, De Vita Caesarum, II, 14-5.
Prethodi:
Marcus Aemilianus Lepidus i Lucius Munatius Plancus
Konzul Rimske Republike
zajedno sa Publijem Servilijem Vacijom Izaurikom
41. pne.
Slijedi:
Gaius Asinius Pollio i Gnaeus Domitius Calvinus