Lovni krajolik u Sjevernom Zelandu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kraljevski lovački krajolik Novog Zealanda
Svjetska baštinaUNESCO
 Danska
Registriran:2015.
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:ii, iv
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Kraljevski lovački krajolik Novog Zealanda je zaštićeni kulturni krajolik, 30  km sjeverno od glavnog grada Kopenhagena, Danska.[1] Sastoji se od dvije šume za lov, Gribskov (na sjeveru) i Store Dyrehave (u sredini), između kojih je uski tjesnac grada Hillerøda, te od lovačkog parka Jægersborg Hegn/Jægersborg Dyrehave (na jugoistočnoj obali). Ovo je dizajnirani krajolik u kojemu su danski kraljevi sa svojim dvorom prakticirali par force lov (lov s lovačkim psima).

Tokom boravka na dvoru francuskog kralja Luja XIV. danski kralj Kristijan V. se upoznao s ovom vrstom lova i prenio ga u Dansku. Lovište je nastalo u vremenu od 1680. – 1690.

Svjetska baština[uredi | uredi kod]

Izvanredna univerzalna vrijednost krajolika leži u prostornoj organizaciji lovačkih šuma, lovačkih puteva, zgrada, amblematskih oznaka, numeriranih kamenih stupova, kamenih ograda i numeričkih naziva puteva. Lokalitet pokazuje primjenu principa baroknog uređenja šumovitih područja.

Njegov izgled rezultat je kombinacije francuskih i njemačkih modela dizajna zasnovanih na sistemu centralne zvijezde, u kombinaciji s ortogonalnom podjelom mreže, što je optimiziralo njegovu funkciju tokom lova. Lovište je tipično vremenu evropskih kraljeva apsolutista, ističući njihovu ulogu u društvu i moć da kontrolišu i prirodu.

Godine 2015. upisan je na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine.[2]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Spomenici upisani na listu svjetske baštine u Danskoj”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 11. 2022. 
  2. „Kraljevski lovački krajolik Novog Zealanda - br.1469”. UNESCO: Svjetska baština - whc.unesco.org. Pristupljeno 9. 2. 2023. (en)