Louis Aragon

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Louis Aragon
Biografske informacije
Rođenje Louis Andrieux
3. oktobar 1897. (1897-10-03)
Francuska Pariz, Francuska
Smrt 24. decembar 1982. (dob: 85)
Francuska Pariz, Francuska
Pseudonim Louis Aragon
Nacionalnost Francuz
Obrazovanje
Zanimanje romanopisac, pjesnik, esejist, povjesničar
Opus
Književni pravac avangarda
(nadrealizamdadaizam)
Književne vrste poezija, proza
Znamenita djela

Louis Aragon, rođen kao Louis Andrieux (Pariz, 3. listopada 1897. – Pariz, 24. prosinca 1982.), francuski povjesničar, izdavač i pjesnik, jedan od važniji predstavnika nadrealizma i dadaizma.

Aragon se rodio i umro u Parizu.

Bio pristalica dadaizma od 1919. do 1924., postao osnivač pokreta nadrealizma 1924. zajedno sa Andréom Bretonom i Philippeom Soupaultom. Aragon se pridružio Komunističkoj Partiji Francuske zajedno s još nekoliko nadrealista. Njezin član ostati će do kraja života, pri tom pišući nekoliko političkih poema uključujući i jednu posvećenu Mauriceu Thorezu, ali bio je jako velik kritičar SSSR-a, naročito tijekom 1950-ih.

Godine 1939. oženio je Elsu Triolet (rođena 1896.), snahu ruskog pjesnika Vladimira Majakovskog.

Tijekom njemačke okupacijeFrancuskeza vrijeme Drugog svjetskog rata pisao je za tajni list Les Éditions de Minuit.

Važnija Aragonova poema je Crveni poster u kojoj je počastio strance koji su poginuli oslobađajući Francusku. To je učinio odgovarajući nacističkoj propagandnoj kampanji zvanoj Crveni Poster, koja je trebala uvjeriti francuski narod i javnost da je pokret otpora fašizmu u Francuskoj bio sastavljen od stranaca, uglavnom Židova, koji su služili interesima Britanije i Sovjetskog Saveza. Aragon je bio jedan od kandidata za Nobelovu nagradu za književnost - prvi puta je predložen 1959. godine (dvije nominacije), onda 1960. godine (jedna nominacija) i 1963. godine (tri nominacije).

Nakon smrti svoje žene 16. lipnja 1970., Aragon je otkrio svoju biseksualnost i pojavljivao se na gay paradama ponosa u ružičastim kolima.