Louis-Marie de La Roche Saint-André

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Louis-Marie, markiz od La Roche Saint-Andréa (Fresnay-en-Retz, 23. mart 1752 - Savenay, 23. decembar 1793) bio je francuski plemić poznat kao jedan od pobunjeničkih vođa na samom početku Rata u Vandeji.

Rođen je u porodici La Roche-Saint-André, plemića iz pokrajine Vandeje; njegov brat, mornarički oficir Louis-Henry de La Roche-Saint-André će kasnije također priključiti pobuni. Kao dječak je služio kao paž na kraljevskom dvoru u Versaillesu, a 1772. se nakratko priključio kraljevskoj vojsci kao oficir.

Kao i brojni francuski plemići, bio je neprijateljski nastrojen prema Revoluciji i novom republikanskom režimu, a taj je odnos dijelio i sa lokalnim seoskim stanovništvom u Vandeji. Usprkos toga je prilično nevoljko postao zapovjednik improvizirane seljačke vojske stvorene dan nakon masakra u Machecoulu 11. marta 1793. koji se tradicionalno uzima kao početak sukoba. Sa njome se odlučio obračunati sa okolnim gradovima čije je stanovništvo bilo sklono Republici. Tako je bez otpora zauzeo grad Bourgneff, a 23. marta popodne obalni grad Pornic. Međutim, nije bio u stanju zavesti disciplinu među svojim ljudima koji se odali pljački i pijančevanju, te brzo postali nesposobni za borbu. Iste večeri su republikanci to iskoristili kako bi krenuli u iznenadni protunapad, preoteli grad te zarobili i potom masakrirali na stotine pobunjenih seljaka. Smatrajući kako će ga seljaci smatrati odgovornim za katastrofu, pobjegao je i pronašao utočište kod drugih pobunjeničkih vođa te postao jedan od oficira u novostvorenoj Katoličkoj i kraljevskoj vojsci. U ljeto 1793. je ranjen, a krajem iste godine je poginuo, držeći odstupnicu poraženim pobunjenicima u bitci kod Savenaya.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Jacques et François de La Roche Saint-André, Les La Roche Saint-André pendant la Révolution française, 1990.