Lotar II od Italije

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Lothar II od Italije)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Lotair II (926/8 – 22. novembar 950), poznat i kao Lotar od Arlesa (francuski: Lothaire d'Arles) bio je kralj Italije od 948. do smrti.[1] Pripadao je franačkoj plemićkoj lozi Bosonida, koja je poticala od Bosoa Starijeg. Otac i prethodnik mu je bio Hugo od Provanse a majka mu je bila njemačka princeza po imenu Alda (ili Hilda).

Iako je nosio titulu rex Italiae, nikada je nije uspio stvarno potvrditi. Godine 931. je bio zaručen, a 12. decembra 947. oženjen za petnaestogodišnju Adelaide,[2] živahnu i učenu kćer Rudolfa II od Burgundije i Berthe od Švapske.

Brak je bio dio plana za trajni mir između njihovih očeva.[3] Lotar i Adelaide su imali kćer po imenu Emma, rođenu 948. godine, a koja se 966. udala za Karolinga Lotara od Francuske.

Lotarova je vlast u Italiji bila nominalna. Od vremena uspješnog ustanka plemića 945. godine, kada je Hugo natjeran u progonstvo, Berengar od Ivreje je tamo držao svu vlast. Lotar je umro u Torinu, možda i otrovan od Berengara koji je pokušavao utvrditi svoju vlast u Lombardiji te poslije pokušavao Lotarovu udovicu prisiliti da se oženi za njegovog sina Adalberta. Umjesto toga je ona našla zaštitu kod Otta I od Njemačke, za koga se udala.

Lotair se navodi kao lik u viti Adelaide koju je napisala Hroswitha od Gandersheima.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Kao su-kralj je vladao od 931.
  2. Odilo od Clunyja navodi kako je za vjenčanja bila "u šesnaestoj godini."
  3. Godine 933. je Hugo od Arlesa svoje kraljevstvo (Provansu) predao svom dotadašnjem neprijatelju Rudolfu II, koji je stvorio Kraljevstvo Arles, ali umro 937.

Literazura[uredi | uredi kod]

Kraljevske titule
Prethodi:
Hugo
kralj Italije
948–950
Slijedi:
Berengar II