Loriji

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostale upotrebe, v. Lori (razvrstavanje).
Loriji
Plavoprugi lori, Eos reticulata
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Psittaciformes
Porodica: Loriidae
Potporodica: Loriinae

Loriji (lat. Loriinae) se smatraju podporodicom porodice Psittacidae, ali neka novija istraživanja pokazuju da spada u jednu od brojnih podporodica. Maleni su do srednje veliki papagaji koje karakteriše njihov specijalizirani jezik sa četkastim vrhom. Koriste ga za hranjenje nektarom i mekšim voćem. Vrlo su rasprostranjeni u regiji Australije, uključujući i jugoistočnu Aziju, Polineziju, Papua Novu Gvineju, i samu Australiju. Većina ih ima izrazito šareno perje. Crvena, plava i zelena boja dominiraju.

Opis[uredi | uredi kod]

Zelenoleđi lori
Chalcopsitta duivenbodei

Loriji imaju specijalizirane jezike sa četkastim vrhom kojeg koriste da bi se hranili cvijećem oko 5000 biljnih vrsta i njihovim nektarom. Fine dlačice četkastog jezika sakupljaju i polen. Imaju šiljasta krila i rep pomoću kojih lako i vrlo spretno lete. Također imaju snažne noge i stopala. Često su hiperaktivni u zatočeništvu kao i u divljini. Loriji u zatočeništvu trebaju posebnu hranu, što ih ne čini idealnim za početnike. Ishrana ptice bi trebala zamijeniti nektar. Takva hrana je dostupna u trgovinama, ali je i sam vlasnik može napraviti. Postoje dva glavna tipa zamjenske hrane: vlažna i suha. Obje dolaze u obliku praška, a prva se treba pomiješati sa vodom da bi se dobila kaša. Ako se pticu hrani suhom hranom, trebala bi imati mnogo pijaće vode. Ako ju se hrani vlažnom hranom, njena potreba za vodom je smanjena, jer ta hrana sadrži veliku količinu vode. Kakogod, ipak je potrebno da je voda dostupna.

Lorijima je također potrebno mnogo voća i povrća. Vole i med, koji se može koristiti kao nagrada tokom treninga. Lorijima (ili bilo kojim drugim pticama) se nikada ne smije davati avokado, luk, čokolada, kofein ili alkohol. Ova hrana sadrži kemikalije smrtonosne za ptice.

Kako je ishrana lorija vrlo tečna, takav je i izmet.

Popis vrsta[uredi | uredi kod]

Loriinae

Drugi projekti[uredi | uredi kod]

U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: loriji
Wikivrste imaju podatke o: lorijima

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2009-03-03. Pristupljeno 2011-09-21. 
  2. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2007-09-29. Pristupljeno 2011-09-21.