Lojze Grozde

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Blaženi Lojze Grozde
Lojze-Grozde MK.jpg

Lojze kao đak
Mučenik
Rođen/a 27. maj 1923. (1923-05-27), Zgornje Vodale Slovenija
Umro/la 1. januar 1943. (dob: 19), Mirna, Slovenija
Štuje se u Katolička crkva
Beatificiran/a 13. jun 2010., Kardinal Tarcisio Bertone
Glavno svetište grob u Šentrupertu, Slovenija
Kalendar svetaca 27.5.
Zaštitništvo učenici, Katolička akcija, pjesnici, studenti, Slovenija

Lojze Grozde (rođen kao Lojze Alojzij Grozde), (27. svibnja 1923., Zgornje Vodale, Slovenija - 1. siječnja 1943., Mirna, Slovenija) bio je slovenski pjesnik i katolički aktivist koga su za vrijeme drugog svjetskog rata ubili partizani i koji je 2010. proglašen blaženikom od strane Katoličke crkve.

Životopis[uredi - уреди | uredi izvor]

Lojze Grozde se rodio 27. svibnja 1923. u Zgornjim Vodalama u župi Tržišče kod Mokronoga na Dolenjskom (danas Slovenija; tada Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca) kao vanbračno dijete. Kad mu je bilo četiri godine majka mu se udala; njegov očuh ga ispočetka nije volio i nije mu dozvoljavao posjete majci, ali je, s vremenom, impresioniran s njegovim uspjehom u školi, promijenio mišljenje i dozvolio da živi s tetkom Ivankom. Ona mu je omogućila da poslije četiri razreda pučke škole nastavi školovanje u Ljubljanu, a čemu je pripomoglo nekoliko dobrotvora. Stanovao je u katoličkom đačkom zavodu Marijanišče i posjećivao klasičnu gimnaziju, gdje je bio odličan đak. U ponašanju je bio ponekada divlje prirode, ali se je polako naučio svladavanja te je postao sličan uzornom đaku Dominiku Saviu. Postao je član i kasnije vođa đačke Katoličke akcije i surađivao u zavodskoj zajednici Marijine družbe. Prema svjedočenjima znanaca je planirao otići u sjemenište, ali je te planove prekinulo izbijanje aprilskog rata 1941.

Kada je bio u osmom, posljednjem razredu gimnazije (1942/43), Slovenija, odnosno Ljubljanska pokrajina je bila pod italijanskom okupacijom. Protiv Italijana su djelovali partizani kojima su dominirali komunisti. Italijanske vlasti su se u borbi protiv njih koristili snagama lokalne antikomunističke milicije (od strane partizana nazvanom "Bela garda") čije je ljudstvo bilo motivirano antikomunizmom uz snažnu podršku Katoličke crkve. Zbog toga su ratne operacije u Sloveniji imale karakter ideološki motiviranog građanskog rata.

Smrt, sahrana i spomen[uredi - уреди | uredi izvor]

Grob Lojzeta Grozdeta u Šentrupertu

Ti su događaji osobno pogodili Grozdea, koji se za vrijeme božićnog raspusta zbog borbi i nasilja nije mogao posjetiti rodbinu u svom rodnom mjestu. Usprkos upozorenjima, Grozde se ipak odlučio na odlazak za Novu godinu 1943. Od italijanskih vlasti je zamolio putnu dozvolu, a potom se javio prijatelju u Strugama. 1. siječnja 1943. je bio na misi u Cistercijanskom samostanu Stična, a zatim je pošao vlakom iz Ivančne Gorice do Trebnjega. Tamo je saznao da vlakom ne može dalje jer je pruga bila razrušena. Htio je otići do Mirne pješice. Stigla ga je konjska zaprega i vozar mu je nerado uslišali molbu, da ga poveze sa sobom. Na početku sela Mirna su ga partizani skinuli sa voza, koji se vratio natrag na svoje polazište. To mjesto i cijelu okolinu je naime zauzela partizanska brigada Tone Tomšič. Grozde je priveden od strane partizanske straže i odveden u gostionicu na ispitivanje.

O onome što se dalje dogodilo postoje različite verzije. Prema navodima partizanskog komandanta Lade Kocijana, Grozde je uhapšen i na prijekom sudu osuđen na smrt kao "belogardijski" kurir, jer se - kako tvrdi devedesetih godina u časopisu Dolenjski list, "našlo kod njega pismo za belogardističke postojanke". [1]

Politkomisar brigade Toneta Tomšiča Dušan Majcen - Nedeljko pak je dobre dvije sedmice nakon ubojstva Lojzeta Grozdeta Centralnom komitetu Komunističke partije Slovenije poslao ovakav izvještaj:

Loše utječe na raspoloženje stanovništva justifikacija izdajica, ako nema baš opipljivog dokaza. To se je n. pr. pokazalo u Mirni, gdje je palo dvoje izdajica kurira /jednoga je ubila straža pri pokusu bijega/. Smrtna osuda drugoga je bila nekoliko preuranjena i izvršena iz preventivnih razloga. Inače je bilo dokazno, da je dotičnik član Katoličke akcije i našlo se je pri njemu cijela gomila italijanskih propusnica, koje su mu dozvoljavale posjetiti sve važnije belogardističke postojbine, ipak konkretnih dokaza, da prenosi izvještaje, nije bilo. Štab je bio kasnije primoran, da putem posebnog razglasa opravda stanovništvu, naročito u Št. Rupertu, potrebu smrtne osude. Pritom moram autokritički priznati, da sam se za slučaj premalo zanimao i nisam spriječio osudu, što bi mogao, da sam surađivao u brigadnom sudu.[2]

Također drugi tadašnji izvori tvrde da Lojze nije bio kurir ni obavještajac, nego da su ga partizani ubili vođeni ideološkom mržnjom, i to na izuzetno okrutan način nakon dva sata mučenja. [3]

O njegovoj sudbini nije bilo pouzdanih vijesti sve do 23. veljače 1943. godine kada su njegov leš pronašla djeca u snijegu i okitili ga visibabama, koje su nabrali u blizini. Prenesen je u obližnji Šentrupert gdje su lokalne vlasti sastavile zapisnik.[4] odnosno provele istragu prema čijim zaključcima leš nije bio pokopan, odnosno da su na njemu pronađeni tragovi zlostavljanja. U zapisniku - koji je UDBA poslije rata odnijela, je bilo navedeno, da je bilo njegovo tijelo - naročito lice - strašno izmrcvareno, ali tijelo je nađeno neistrunuto[5]

Grozde je nakon toga pokopan na šentrupertskom groblju, jer zbog ratnih prilika nije bilo moguće da se odvede u domaću župu Tržišče.

Beatifikacija[uredi - уреди | uredi izvor]

Za vrijeme Prvog slovenskog euharistijskog kongresa je proglašen blaženim Lojze Grozde


Povodom 50. godišnjice Grozdetove smrti je nadbiskupija Ljubljana počela crkveni postupak za priznanje njegova mučeništva te time za njegovu beatifikaciju i kanonizaciju. Papa Ivan Pavao II. ga je prilikom prve posjete u Sloveniji (16.-19. 5. 1996.) dvaput spomenuo. Među ostalim je rekao: "Sluga Božji Lojze Grozde je samo jedna od bezbrojnih nevinih žrtava komunizma, koje visoko dižu palmu mučeništva kao neizbrisljivu uspomenu i opomenu. Bio je Kristov učenik." je u različitim nijansama odasjavaju jedinstveno svijetlo, koje je Krist.

27. ožujka 2010. je stigla iz Rima vijest, da je papa odobrio dekret o mučeništvu Alojzija Grozdeta. Toga dana je naime papa Benedikt XVI. primio u audijenciju prefekta Kongregacije za postupke svetaca, nadbiskupa Angela Amata, i potvrdio objavu dekreta o Grozdetovu mučeništvu. Time je dana dozvola za svečanu beatifikaciju, koja se obavila, kao što su iz Novog mesta predlagali u Rim, 13. lipnja na Slovenskom euharistijskom kongresu u Celju. Mučenik Lojze Grozde je bio dakle službeno proglašen blaženim za vrijeme svete mise na 11. nedjelju kroz godinu. U Papino ga je ime proglasio državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone. Na celjskom stadionu je bilo prisustvovalo svečanosti oko 40 tisuća vjernika.

Pjesnik, koji naslućuje svoju smrt[uredi - уреди | uredi izvor]

Godine 1991. je izašla iz tiska neke vrste četvero-logija o Grozdetu sa naslovom Slovenski mučenec Lojze Grozde (Slovenski mučenik Alojzije Grozde). U njoj je najprije životopis, kojega je vjerno prema izjavama mnogih svjedoka te iz vlastitih iskustava te uspomena napisao Lojzetov odgojitelj, koji ga je i najbolje poznavao, prefekt u zavodu Marijanišče, doktor Anton Strle. To je ponovni tisak onoga iz godine 1944., proširen sa ocjenama Kermaunera, kratkim uspomenama Pogačara i izborom pjesama, koje je pripremila povjesničarka Berta Golob. Po štampanju knjige »Mladec Kristusa Kralja« (Mladić Krista Kralja) su ga vlasti za pet godina zatvorile te mu pridodale još tri godine oduzimanja građanskih prava. [6] Strle je strpljivo podnosio sudbinu, vrlo sličnu onoj, koja je skoro u isto vrijeme zadesila zagrebačkoga nadbiskupa i kasnijeg kardinala Blaženoga Alojzija Stepinca. U toj knjizi kasniji profesor dogmatike na Teološkom fakultetu u Ljubljani opisuje, "kako su Lojzeta boljele nesreće, koje su druga za drugom dolazile nad narod" za vrijeme (građanskog) rata. Ipak "malodušnost u Lojzetovu srcu nije imela mjesta." To pokazuje i pjesma "Bolni sonet" iz godine 1942.[7]:

Bolni sonet (dio)

Slovenijo, Slovenijo, ti moja rana!
Zaboravljena, prezrena te izdana,
Neprijatelju prepuštena bez moći!
Posegnule su krvave ruke,
da te oskvrnave, rastrgnu, zdrobe -
miruj, srce, miruj: Bog još živi.

[8]

Janez Pogačar, koji je Lojzeta osobno poznavao, jer je kod njih služila Lojzetova tetka Ivanka, je napisao "Sitne uspomene" (Drobec spominov). U njima potvrđuje, da Lojze nije htio uzeti oružje u ruke i da je zbog toga morao progutati mnogošto. Sakupljali su se tamni oblaci. Počelo je ubijanje nevinih ljudi, naročito u okolini Ljubljane i na Dolenjskom. Devetnaestogodišnji Lojze se je upitao, dali nije po savjesti pozvan i dužan, da se umiješa u taj metež možda također oružjem, ako će biti potrebno. Sjećam se, da je na pitanje moje sestre odlučno odvratio: "Ja nisam za to." "Zašto pak jesi?" je sestra vrtjela u njega. Lojze pak je šutio.
Povjesničarka Berta Golob je pripravila izbor Grozdetovih pjesmi po tematici: raspoloženjske, religiozne i ljubavne pjesme. O njemu kao pjesniku kaže Kermauner: "Grozde se pokaže i u pjesmama takav, kakvoga je ocrtao Strle u knjizi Mladec Kristusa Kralja (Mladić Krista Kralja, Ljubljana 1944). Grozdetova ambicija nije: biti pjesnik; takva je Balantičeva. Grozde hoće biti svetac."[9]

Istina je doduše, da su smrt slutili također drugi pjesnici; na primjer Srečko Kosovel (1904-1926) kod Slovenaca, Đuro Sudeta (1903-1927) kod Hrvata ili Branko Radičević (1824–1853) kod Srba. Imamo takvih slutnji i kod velikih pjesnika ili pisaca drugih naroda: oni smrt nisu samo slutili, nego su mladi i umrli. Ipak se ovdje radi o očekivanju smrti, koju donosi bolest – a najčešće tada još neizlječiva tuberkuloza. U Grozdetovu slučaju pak se radi ne samo o slutnji smrti, nego o predviđanju (svoje) krvavo-nasilne i okrutne smrti. Nevjerojatno su si slični sa Balantičem (1921-1943) u tamnoj slutnji, da smrt nije više daleko. U tome pak je Francetu Balantiču i Lojzetu Grozdetu još najbliži Ivan Goran Kovačić (1913-1943) Slično je slutio i opisivao svoju skoru i krvavu smrt Miklós Radnóti (1909-1944). Kao što je bilo Grozdetovo i Balantičevo djelo izdano tek posthumno, tako je bilo i sa Goranom (Jama), Brankom i Miklošem.

Spomenimo Grozdetovu pjesmu iz četvrte škole, kad je imao tek četrnaest godina:
Iskra (dio)

Dolje je drvo,
mrtvo i golo;
zadnji list sa njega
sada leti na tla:
vrača se u zemlju.

Pa se mi pričini -
meni govori:
"Uskoro za mnom,
možda jošte noćas,
ići ćeš i ti."

[10] Neka slutnja, da će mlad morati umrijeti, i također o načinu te smrti - je dakle već rano često izražena u njegovim pjesmama. Ako smijemo vjerovati Strletovu zapisu izvještaja, koji je sastavila komisija kod nalaza Grozdetovega trupla, je bila ta njegova tamna slutnja više nego utemeljena. Ali on se ne zaustavlja kod straha i groze, koja redovno prati takvu zlu slutnju kod mladih pjesnika i također kod njega; slično je pun groze i Balantič npr. kod soneta "V ognju groze plapolam" (U vatri groze gorim). Obadvoje ipak vjeruju u Boga i zato zaključak nije očaj, mržnja ili osveta (u Jami npr. "mržnja planu"), nego nada i praštanje: "Miruj, srce, miruj (jer) Bog još živi" (i on će suditi).

Lojze Grozde - simbol[uredi - уреди | uredi izvor]

Literarni povjesničar i dramaturg Taras Kermauner je u propratnoj besjedi ka Grozdetovu životopisu zapisao: »Grozde ujedinjuje Baragovu revnost i apostolat, Gnidovčevu askezu i patnju, Slomšekov dar za organizaciju i samosvijest... Simbolizira sve mučeništvo, koje su podnijeli kršćanski i katolički Slovenci za vrijeme Drugog svjetskog rata i po njemu poradi svoje pripadnosti vjeri... Morali bi vratiti njegov lik u opću svijest o herojima, koji su bili toliko godina slavljeni i gurani u prvi plan kao jedini primjerni. Danas nama je za uzor potreban baš takav čovjek kao Grozde - mučenik, svetac. Ne čovjek agresivne vojne akcije, koji misli, da će Boga uvažiti oružjem i tuđom krvlju... Ne plašim se zapisati, da spada Grozde među najveće mlade Slovence; da je upravo njegovo držanje smjerodavno i sadržajem najvrjednije.« [11]

Galerija slika[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

 1. MLADINA.si Tjednik, br. 13, subota, 22. svibanj 2010, u članku (Ne)preverjeni mučenik/
 2. (Dragar, M.: Zvest križanemu. - Ljubljana, 2010). Na stranici 349 je objavljen u Arhivu Slovenije o Grozdetu nađeni dokument: Pismo, koje je pisao glavnoj partizanskoj komandi politkomisar Tomšičeve brigade Dušan Majcen-Nedeljko.
 3. Duhovni koledarček 1944, Sastavio župnik Gregor Mali, Ljubljana, Knjižice br. 239/240 od 1. prosinca 1943, str. 13).
 4. Anton Pust, Zdravko Reven, Božidar Slapšak, Palme mučeništva: Ubiti in pomorjeni slovenski duhovniki, redovniki in bogoslovci in nekateri verni laiki, Celje 1995, str. 367 - 368.
 5. XVII. Poglavlje: Krona pravice, str. 121-129, u: Dr. Anton Strle, Slovenski mučenec Lojze Grozde, Ljubljana 1991.
 6. Prof. Anton Strle je sa knjigom o Lojzetu Grozdetu »zaradio« pet godina zatvora (od godine 1947. do 1952.) i po prestanku kazne još tri godine oduzimanja građanskih prava. (Družina 23, 6. 6. 2010. str. 24, Anton Štrukelj: Strle in Grozde)
 7. Slovenski mučenec Lojze Grozde, Ljubljana 1991, str. 68; cijela pjesma je na str. 187.
 8. Slovenski mučenec Lojze Grozde, stran 166.
  Bolestni sonet (original, dio)

  Slovenija, Slovenija, ti moja rana!
  Pozabljena, prezrta in izdana,
  sovragu prepuščena brez moči!
  Stegnile so krvave se roke,
  da te oskrunijo, raztrgajo, zdrobe -
  miruj, srce, miruj: Bog še živi.

  Utrinek (dio)

  Spodaj je drevo,
  mrtvo in golo;
  zadnji list z njega
  zdaj leti na tla:
  vrača se v zemljo.

  Pa se mi zazdi -
  meni govori:
  "Kmalu za menoj,
  morda še nocoj,
  šel boš tudi ti."

 9. Slovenski mučenec Lojze Grozde, str. 135. »Popratna riječ« Tarasa Kermaunerja (1930-2008), koji je bio skoro cijeli svoj život u nekom sukobu: sa vlastima, pa i prijateljima. Sin ljubljanskoga predratnoga komunista je bio tražitelj istine i Boga. Njegov doprinos knjizi o Grozdetu iz 1991. godine nosi podnaslov: »Lojze Grozde - uzor također današnjim Slovencima«

Literatura[uredi - уреди | uredi izvor]

 • Mali, G.: Duhovni koledarček 1944. - Ljubljana, Knjižice, 1943.
 • Strle, A.: Slovenski mučenec Lojze Grozde. - Ljubljana: Knjižice, 1991.
 • Strle, A.; Pleško, T.: Osmošolec iz Vodal. - Ljubljana: Družina, 2001.
 • Palme mučeništva. - Celje: Mohorjeva družba, 1995.
 • Bog blagoslovi predrago Slovenijo. - Ljubljana: Družina, 1996.
 • Slana, M.: Slovenski sij svetosti. - Maribor: Slomškova založba, 2001.
 • Dragar, M.: Zvest križanemu. - Ljubljana: Dragar, 2010.

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]

 • Skofija-novomesto.si Proces za proglašenje Grozdeta blaženim počela je Ljubljanska nadbiskupija. Po osnivanju nove biskupije u Novom mestu je preuzela obvezu Novomeška biskupija. Ova stranica taj postupak redovito prati.
 • Dnevnik.si Dnevnik.si u više navrata piše o Lojzetu Grozdetu s popratnim komentarima.
 • Mladi.net Mladi.net vjerno prenosi događaje u vezi s Lojzetom Grozdetom.
 • Rtvslo.si Rtvslo.si je mulitmedijalni portal. Donosi članke također o Grozdetu sa brojnim odzivima i komentarima.
 • Družina.si Druzina.si je internetsko izdanje Slovenskog katoličkog tjednika Družina, koji izdaju slovenske biskupije.
 • [1] Opasnost tadašnjih prilika pokazuje i spisak sa osnovnim životnim podacima ovih mučenika. Ovdje su imena mučenih i ubijenih svećenika i vjernika za vrijeme i poslije Drugog svjetskog rata, za koje je počeo proces za beatifikaciju i kanonizaciju. Za Grozdeta je ovaj proces već završen; zato se njegovo ime više ne nalazi ovdje. *[2] Na osmoj stranici se nalaze franjevački mučenici iz Bosne i Hercegovine, za koje je također počeo proces za beatifikaciju i kanonizaciju. Njihova sudbina, kao i sudbina svih slugu Božjih na ovome spisku je bila slična tragičnoj sudbini Alojzija Grozdeta.
 • [3] Drinske mučenice su pripadnice "Družbe Kćeri Božje ljubavi"; radije su žrtvovale život nego čednost; napastovane od četnika su skočile kroz prozor vojarne u Goraždu. Među njima je bila jedna Austrijanka, dvije Slovenke, jedna Hrvatica i jedna Mađarica. Postupak za priznanje mučeništva je počeo 1999; 14. siječnja 2011. papa Benedikt XVI. je potpisao dekret o priznanju mučeništva i time otvorio put za njihovu beatifikaciju.
 • [4]] Stranica o Drinskim mučenicama na engleskom.
 • [5] Lojze Grozde; album sa slikama prigodom proglašenja blaženim u Celju i ostalima, koje su povezane sa njime.
 • [6] Dolenjsko; album sa slikama Lojzetove pokrajine, o kojoj je pjevao u svojim pjesmama te je najzad poškropio svojom mučeničkom krvlju.
 • [7] Lojze Grozde, Dolenjsko, Ljubljana, Slovenia; mjesta, gdje je živio, radio i trpio blaženi Lojze Grozde.