Lois Maxwell

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Lois Maxwell
glumica

Maxwell u That Hagen Girl (1947)
Biografske informacije
Rođenje Lois Ruth Hooker[1]
14. februar 1927. (1927-02-14)
Kitchener, Ontario, Kanada
Smrt 29. septembar 2007. (dob: 80)
Fremantle, Zapadna Australija, Australija
Pseudonim Lois Maxwell-Marriott
(nakon udaje)
Supružnik Peter Churchill Marriott (v. 1957 — u. 1973)
Djeca jedan sin i jedna kćer
Profesionalne informacije
Obrazovanje Lawrence Park Collegiate Institute
Zanimanje glumica
Opus
Djelatni period 1946–2001
Znamenite uloge
Miss Moneypenny u seriji filmova James Bond (1962–85)

Lois Maxwell (14. februar 1927 – 29. septembar 2007[1]) je bila kanadska glumica, najpoznatija po tumačenju lika Miss Moneypenny u prvih 14 filmova o Jamesu Bondu.

Rođena je kao Lois Ruth Hooker u porodici bolničarke i učitelja, a za vrijeme Drugog svjetskog rata je, u dobi od 15 godina, pobjegla od kuće, te lažući o svoj dobi, priključila Kanadskom ženskom armijskom korpusu. Tamo su je angažirali u zabavljačkoj jedinici i zadužili da izvodi muzičke i plesne predstave za kanadske vojnike na bojištu; pri tome je upoznala komičare koji će kasnije postati znameniti dvojac Wayne i Shuster. Kada je njena jedinica stigla u London, otkrivena je njena prava dob; da bi izbjegla deportaciju, pristala se dobrovoljno otpustiti iz vojske te upisala Kraljevsku školu dramskih umjetnosti (RADA), gdje joj je jedan od kolega bio Roger Moore.

Nakon završetka školovanja se u dobi od 20 godina preselila u Hollywood, i već na samom početku dobila angažman koji ju je trebao učiniti zvijezdom. Za ulogu u filmu That Hagen Girl, gdje joj je partner bio Ronald Reagan, je početkom 1948. dobila Zlatni globus za najbolju novu glumicu. Usprkos tog priznanja, nakon toga je dobijala angažmane isključivo u B-filmovima. Zbog toga se razočarala u Hollywood, te 1950-ih neko vrijeme radila u Rimu, a potom i u Parizu gdje je upoznala televizijskog direktora Petera Marriotta za koga se 1957. godine udala, i kome je rodila dvoje djece.

Od 1960-ih je u Britaniji uglavnom nastupala na televiziji, a ulogu Moneypenny u filmu Dr. No je nastojala dobiti prije svega iz financijskih razloga, kako bi omogućila liječenje teško bolesnog muža. Prije angažmana joj je režiser Terence Young ponudio ulogu Bondove djevojke Sylvije Trench, ali ju je Maxwell odbila, zbog previše provokativnih erotskih scena u književnom predlošku. Ulogu Moneypenny je umalo izgubila u filmu Diamonds Are Forever 1971. godine, ali ju je nastavila igrati u filmovima u kojima je Bonda tumačio njen prijatelj Moore. Kada se 1985. godine snimao A View to a Kill, posljednji film sa Mooreom kao Bondom, Maxwell je od producenta Cubbyja Broccolija tražila da ubije njen lik, no taj prijedlog nije prihvaćen.

Kasnije je postala direktor u tekstilnoj industriji, a povremeno je pisala i kolumne za kanadske novine. Posljednje godine života je provela u Australiji kod sinovljeve porodice. Umrla je od raka debelog crijeva.

Filmografija[uredi - уреди | uredi kôd]

Televizija[uredi - уреди | uredi kôd]

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]


Prethodi:
uspostavljena
Miss Moneypenny
(u Eonovim filmovima o Jamesu Bondu)
1962–85
Slijedi:
Caroline Bliss
1987–89