Ljubomir Cuculovski

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ljubomir Cuculovski
Ljubomir Cuculovski.
Rođenje1 septembar 1948
Bitola

Ljubomir Cuculovski (1. septembar 1948, Bitolj, FNR Jugoslavija) je makedonski filozof, profesor na Filozofskom fakultetu u Skopju. Doktorirao je 1992 godine na temu Karl Marks: Rađanje istorijskog materijalizma (1841-1848). U zvanju redovnog profesora izabran je 2000 godine. Iste godine, bio je izabran za predsednika Univerzitetskog senata Univerziteta Sv. Kiril i Metodij u Skopju. Bio je član političke organizacije Udruženje za jugoslovensku demokratsku inicijativu (skraćeno UJDI) i predsednik njezine podružnice u Makedoniji. Član je Redakcijskog odbora Novi Plamen i član redakcije časopisa Filozofija, koji izlazi u izdanju Filozofskog društva Makedonije.

U svojoj univerzitetskoj karijeri držao je predavanja i seminare iz više predmeta. Među ostalim to su bili Istorija marksizma, Filozofija religije, Teorije o religiji, Uvod u filozofiji.

U centru njegovih filozofskih interesovanja nalaze se problemi neposredno povezani sa metafizičkim pitanjima o Bogu i njegovoj prirodi, o božjoj egzistenciji, o mogučnostima njegovog saznanja, kao i pitanje postojanja Dobrog i Zlog, pod pretpotavkom da je dobri, mudri i svemogući Bog stvorio svet, smatrajući da je problem teodikeje ključni problem kako u teologiji, tako i u filozofiji religije uopšte. Na planu socijalne filozofije blizak je Marksovim analizama i saznanjima o strukturi i funkcioniranju kapitalizma. Posebno je zainteresovan za različite oblike ljudskog otuđenja, smatrajući da se proces globalizacije svodi na vesternizaciju, odnosno na amerikanizaciju, koji reducira (subsumira) sve kulture i sve ljudske vrednosti na samo jedan oblik - američki.

Objavljene knjige[uredi | uredi kod]

  • Marksov koncept čoveka, rada i otuđenja, Skopje, 1981;
  • Svedoštva i komentari, Skopje, 1999, [1][mrtav link][2]
  • Razne priče, Skopje, 2002 [3][mrtav link];
  • Političke priče, Skopje, 2002 [4][mrtav link];
  • Marksova antropološka kritika kapitala, Skopje, 2007. [5][mrtav link]
  • Roman u jednoj noći, ViG Zenica, Skopje, 2011.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]