Lizimah

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Lizimah - Λυσίμαχος
Kralj Trakije
Kralj Male Azije
Kralj Makedonije
Lizimah kao rogati Aleksandar.
Vladavina 306–281. pne.
Sahranjen/a Lizimahija, Trakija
Supruga/supruge Amastris
Arsinoja II
Otac Agatoklo

Lizimah (oko 360. pne. - 281. pne.) je bio general u vojsci Alekasandra Makedonskog i jedan od dijadoha (naslednika). Bio je kralj Trakije od 306. pne., kralj Male Azije od 301. pne. i kralj Makedonije zajedno sa Pirom od 288. pne.

Tokom Aleksandrove kampanje u Persiji bio mu je jedan od telohranitelja. Kada je Aleksandar umro 323. pne. postaje satrap Trakije.

Udružuje se sa Antipaterom, Antigonom, Ptolemejem i Kraterom protiv Perdike.

Borbe protiv Antigona[uredi | uredi kod]

Tokom trećeg rata dijadosa udružuju se 315. pne. sa Ptolemejem, Seleukom i Kasandrom protiv Antigona i njegovog sina Demetrija Poliorketa. Antigon uspeva da pobuni trakijska i skitska plemena protiv njega i time mu skrene pažnju. Uzima titulu kralja Trakije 306. pne..

Lizimah, Ptolemej, Seleuk i Kasander sklapaju savez i 302. pne. napadaju Antigona u Aziji. Lizimah je napao Malu Aziju, gde nije bilo nekog otpora. Međutim tokom 301. pne. Antigon i Demetrije ga uspevaju izolirati kod Ipsa. Seleuk dolazi Lizimahu u pomoć i u bici kod Ipsa 301. pne. pobeđuju Antigona i ubijaju ga. Antigonove posede dele, tako da Lizimah dobija velike delove Male Azije.

Demetrije obnavlja neprijateljstva[uredi | uredi kod]

Lizimahov novac. Na grčkom piše ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΛΥΣΙΜΑΚΟΥ (novac od kralja Lizimaha).

Nakon eliminacije Antigona Seleuk mu postaje opasan. Lizimah se udružuje sa Ptolemejem i uzima njegovu ćerku za ženu. Demetrije obnavlja neprijateljstva 297. pne. tokom Lizimahovog odsustva iz Grčke. Lizimah zato uzima njegove gradove u Maloj Aziji. Sklapaju mir 294. pne. i Lizimah priznaje Demetrija kraljem Makedonije. Demetrije ponovo ugrožava Trakiju, pa Lizimah sklapa savez sa epirskim kraljem Pirom.

Lizimah na vrhucu moći[uredi | uredi kod]

Lizimah i Pir udruženim snagama 288. pne. osvajaju Makedoniju i izbacuju Demetrija. Pir i Lizimah su zajednički postali kraljevi Makedonije. Demetrije je ponovo krenuo protiv Lizimaha, ali Seleuk ga zarobljava 285. pne.. Lizimah izbacuje 285. pne. Pira iz Makedonije i time postaje jedini kralj Makedonije.

Intrige i pad[uredi | uredi kod]

Domađe nevolje su dovele do Lizimahovog pada. Lizimah ima sina Agatokla iz prvog braka, koji treba biti naslednik. Lizimahova žena, ćerka Ptolemejeva, želi da njen sin bude naslednik, pa lažno optužuje Agatokla da kuje urotu sa Seleukom protiv oca. Lizimah ubija svog sina Agatokla. To izaziva revolt i kod stanovništva i kod prijatelja. Mnogi gradovi u Aziji se bune. Agatokleova žena beži kod Seleuka, koji pobeđuje Lizimaha 281. pne. u bici kod Korupedija. Lizimah je ubijen u toj bici.

Povezano[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]

Prethodi:
Guverner Trakije
323–306. pne.
Slijedi:
proglašen kraljem
Prethodi:
Aleksandar IV
Kralj Trakije
306–281. pne.
Slijedi:
Ptolemej Keraunos
Prethodi:
Antigon I Monoftalmos
Kralj Male Azije
301–281. pne.
Slijedi:
Seleuk I Nikator
Prethodi:
Demetrije I Poliorket
Kralj Makedonije
zajedno s Pirom od Epira
288–281. pne.
Slijedi:
Ptolemej Keraunos