Lista najvećih svjetskih metropola

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Ovo je popis najvećih svjetskih metropola, na temelju procjena iz 2010. [1]Broj stanovnika se odnosi na sve stanovnike koji žive u širem metropolitanskom području, dakle i na sve satelitske gradove, a ne samo na uže stanovništvo grada. Popis sadrži sva metropolitanska područja s najmanje 3 milijuna stanovnika.


Redni broj Metropola Stanovnika Država Kontinent
1 Tokio 37 730 064  Japan Azija
2 Sao Paulo 26 831 058  Brazil Južna Amerika
3 Ciudad de Mexico 23 610 441  Meksiko Sjeverna Amerika
4 Shanghai 23 313 148[2]  Kina Azija
5 New York 23 019 036  SAD Sjeverna Amerika
6 Seoul 22 692 652  Južna Koreja Azija
7 Mumbai 21 900 967  Indija Azija
8 Manila 20 654 307  Filipini Azija
9 Peking 19 612 368[2]  Kina Azija
10 Džakarta 19 231 919  Indonezija Azija
11 Delhi 18 916 890  Indija Azija
12 Osaka-Kobe-Kjoto 18 409 585  Japan Azija
13 Los Angeles 17 013 728  SAD Sjeverna Amerika
14 Kairo 16 429 199  Egipat Afrika
15 Calcutta 15 644 040  Indija Azija
16 Moskva 14 926 656  Rusija Evropa
17 Buenos Aires 14 598 065  Argentina Južna Amerika
18 Istanbul 14 350 423  Turska Evropa
19 Dhaka 14 327 157  Bangladeš Azija
20 Lagos 13 721 625  Nigerija Afrika
21 London 13 377 482  UK Evropa
22 Teheran 13 236 489  Iran Azija
23 Karachi 13 205 339  Pakistan Azija
24 Rio de Janeiro 12 128 429  Brazil Južna Amerika
25 Pariz 11 949 824  Francuska Evropa
26 Rhein-Ruhr 11 857 353  Njemačka Evropa
27 Baghdad 11 786 212  Irak Azija
28 Kinshasa-Brazzaville 10 346 029  Demokratska Republika Kongo/ Republika Kongo Afrika
29 Bangkok 10 132 974  Tajland Azija
30 Kartum 10 082 702  Sudan Afrika
31 Chicago 9 610 649  SAD Sjeverna Amerika
32 Milano 9 350 041  Italija Evropa
33 Hong Kong 9 222 709  Kina Azija
34 Nagoya 8 852 544  Japan Azija
35 Taipei 8 511 055  Tajvan Azija
36 Bogotá 8 423 837  Kolumbija Južna Amerika
37 Washington-Baltimor 8 400 990  SAD Sjeverna Amerika
38 Johannesburg 8 153 161  Južna Afrika Afrika
39 Kuala Lumpur 8 063 230  Malezija Azija
40 Lima 8 000 111  Peru Južna Amerika
41 Chongqing 7 784 922  Kina Azija
42 San Francisco 7 718 447  SAD Sjeverna Amerika
43 Chennai (Madras) 7 413 779  Indija Azija
44 Lahore 7 129 609  Pakistan Azija
45 Alžir 6 727 806  Alžir Afrika
45 Bandung 6 724 301  Indonezija Azija
46 Dallas 6 687 571  SAD Sjeverna Amerika
47 Shenyang 6 618 933  Kina Azija
48 Randstad 6 608 054  Holandija Evropa
49 Bangalore 6 562 408  Indija Azija
50 Toronto 6 515 381  Kanada Sjeverna Amerika
51 Tientsin 6 426 104  Kina Azija
52 Hyderabad 6 383 850  Indija Azija
53 Madrid 6 380 913  Španjolska Evropa
54 Rim 6 273 443  Italija Evropa
55 Philadelphia 6 259 073  SAD Sjeverna Amerika
56 Boston 6 238 132  SAD Sjeverna Amerika
57 Abidjan 6 169 102  Obala Slonovače Afrika
58 Singapur 5 998 943  Singapur Azija
59 Houston 5 800 255  SAD Sjeverna Amerika
60 Detroit-Windsor 5 760 344  SAD Sjeverna Amerika
61 Guangzhou 5 745 024  Kina Azija
62 Belo Horizonte 5 731 826  Brazil Južna Amerika
63 Napulj 5 666 369  Italija Evropa
64 Pune 5 518 688  Indija Azija
65 Atlanta 5 495 123  SAD Sjeverna Amerika
66 Ibadan 5 432 941  Nigerija Afrika
67 Ahmedabad 5 413 622  Indija Azija
68 Bagdad 5 402 486  Irak Azija
69 Ho Chi Minh 5 381 158  Vijetnam Azija
70 Manchester-Liverpool 5 306 491  UK Evropa
71 Xi'an 5 274 876  Kina Azija
72 Santiago de Chile 5 196 846  Čile Južna Amerika
73 Miami 5 136 602  SAD Sjeverna Amerika
74 San Diego-Tijuana 5 105 769  SAD Sjeverna Amerika
75 Cape Town 5 083 934  Južna Afrika Afrika
76 Berlin 5 076 511  Njemačka Evropa
77 Hangzhou 5 070 992  Kina Azija
78 Rangoon 5 032 190  Burma Azija
79 Barcelona 4 992 778  Španjolska Evropa
80 Harbin 4 948 659  Kina Azija
81 Rijad 4 878 473  Saudijska Arabija Azija
82 Luanda 4 812 959  Angola Afrika
83 Sankt Peterburg 4 775 419  Rusija Evropa
84 Shantou 4 774 432  Kina Azija
85 Wuhan 4 731 497  Kina Azija
86 Chengdu 4 662 889  Kina Azija
87 Kano 4 617 020  Nigerija Afrika
88 Aleksandrija 4 594 360  Egipat Afrika
89 Phoenix 4 487 014  SAD Sjeverna Amerika
90 Caracas 4 478 851  Venecuela Južna Amerika
91 Nanjing 4 414 556  Kina Azija
92 Medan 4 406 871  Indonezija Azija
93 Busan 4 399 515  Južna Koreja Azija
94 Basra 4 393 925  Irak Azija
95 Fukuoka-Kitakyushu 4 293 873  Japan Azija
96 Accra 4 284 725  Gana Afrika
97 Guadalajara 4 260 864  Meksiko Sjeverna Amerika
98 Nairobi 4 240 249  Kenija Afrika
99 Damask 4 211 000[3]  Sirija Azija
100 Rhein-Main 4 165 392  Njemačka Evropa
101 Surabaya 4 162 246  Indonezija Azija
102 Porto Alegre 4 076 158  Brazil Južna Amerika
103 Seattle 4 027 657  SAD Sjeverna Amerika
104 Montréal 4 022 723  Kanada Sjeverna Amerika
105 Monterrey 4 006 740  Meksiko Sjeverna Amerika
106 Salvador 3 904 528  Brazil Južna Amerika
107 Kabul 3 900 000[4]  Afganistan Azija
108 Atena 3 876 931  Grčka Evropa
109 Chittagong 3 867 703  Bangladeš Azija
110 Birmingham 3 857 815  UK Evropa
111 Ankara 3 848 440  Turska Azija
112 Recife 3 843 250  Brazil Južna Amerika
113 Sydney 3 749 902  Australija Australija
114 Guayaquil 3 734 000[5]  Ekvador Južna Amerika
115 Guatemala 3 681 309  Gvatemala Južna Amerika
116 Kanpur 3 627 313  Indija Azija
117 Curitiba 3 571 695  Brazil Južna Amerika
118 Melbourne 3 551 659  Australija Australija
119 Santo Domingo 3 512 391  Dominikanska Republika Sjeverna Amerika
120 Durban 3 512 243  Južna Afrika Afrika
121 Fortaleza 3 511 954  Brazil Južna Amerika
122 Rawalpindi-Islamabad 3 499 028  Pakistan Azija
123 Alep 3 468 306  Sirija Azija
124 Jinan 3 424 937  Kina Azija
125 Tel Aviv-Jaffa 3 412 335  Izrael Azija
126 Medellín 3 390 463  Kolumbija Južna Amerika
127 Addis Abeba 3 315 108  Etiopija Afrika
128 Minneapolis-Saint Paul 3 314 586  SAD Sjeverna Amerika
129 Casablanca 3 299 179  Maroko Afrika
130 Pyongyang 3 270 582  Demokratska Narodna Republika Koreja Azija
131 Hamburg 3 253 591  Njemačka Evropa
132 Harare 3 252 529  Zimbabve Afrika
133 Surat 3 244 328  Indija Azija
134 Jeddah 3 232 834  Saudijska Arabija Azija
135 Taškent 3 221 614  Uzbekistan Azija
136 Dar es Salaam 3 212 040  Tanzanija Afrika
137 Jaipur 3 210 570  Indija Azija
138 Tegu 3 176 806  Južna Koreja Azija
139 Isfahan 3 146 526  Iran Azija
140 Shijiazhuang 3 122 271  Kina Azija
141 Lucknow 3 089 651  Indija Azija
142 Changchun 3 069 646  Kina Azija
143 Torino 3 040 912  Italija Evropa
144 Lusaka 3 024 830  Zambija Afrika
145 Kijev 2 982 115  Ukrajina Evropa
146 Puebla de Zaragoza 2 953 686  Meksiko Sjeverna Amerika
147 Cleveland 2 939 915  SAD Sjeverna Amerika
148 Mosul 2 882 442  Irak Azija
149 Faisalabad 2 880 675  Pakistan Azija
150 Tangshan 2 865 341  Kina Azija

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. "World: metropolitan areas" (engleski). World Gazetteer. Arhivirano iz originala 2007-09-30. http://web.archive.org/web/20070930220511/www.world-gazetteer.com/wg.php?x=1131897520&men=gcis&lng=en&gln=xx&des=gamelan&dat=32&srt=npan&col=ohdq&pt=a&va=&srt=pnan. pristupljeno 11. 06. 2012. 
  2. 2,0 2,1 "Communiqué of the National Bureau of Statistics of People's Republic of China on Major Figures of the 2010 Population Census". National Bureau of Statistics of China. http://www.stats.gov.cn/english/newsandcomingevents/t20110429_402722516.htm. 
  3. Central Bureau Of Statistics in Syria: Chapter 2: Population & Demographic Indicators Table 3: Estimates of Population actually living in Syria in 31 December 2009 by Mohafazat and sex (in thousands)
  4. "Afghanistan Statistical Yearbook 2008/09", Central Statistics Office
  5. CIA World Factbook. CIA, 2011.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]